Result 2nd MGTT / Minum Air Gula


Semalam daddy bawa mommy ke Klinik Dunia Medik, Seksyen 23 Shah Alam sebab mommy mengadu kerap kencing. Alang-alang tu mommy pon tanya pasal result 2nd MGTT / Minum air gula pada 27/12/2014 hari tu.

Kali pertama mommy minum air gula pada 9/10/2014 dan result MGTT adalah normal.

Macam mana nak tau bacaan MGGT ni?

Bacaan normal bagi MGTT adalah:
Berpuasa 30. mmol/L hingga 5.5 mmol/L
Selepas 2 jam minum air gula kurang daripada 7.8 mmol/L

Bacaan tidak normal adalah:
Berpuasa lebih daripada 5.5 mmol/L 
Selepas 2 jam minum air gula lebih daripada 7.8 mmol/L

Result 2nd MGTT adalah seperti berikut:

Bacaan MGTT berpuasa : 3.6 mmol/L

Bacaan MGTT selepas 2 jam : 3.9 mmol/L


MOMMY BEBAS KENCING MANIS SEMASA MENGANDUNG!! YEAY!!! ALHAMDULILLAH...

Petua penting mommy boleh share adalah mommy mengamalkan makan BERAS REBUS dan GULA ORGANIK

Tak nikmat la hidup tak makan nasi dan air manis. Hehehe so kita makan la makanan yang berkhasiat untuk kesihatan tubuh badan.

U have a choice. Pilihan di tangan anda! 

7 comments:

  1. nanti nak amalkan lah ni. hahaha. lambat lagi padahalnyaa :D

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah irra. Sue guna beras cam irra. Baru jumpa^^

    ReplyDelete
  3. Rsa nak muntah minum air gula tu.. Papaglamz singgah dan follow irra..
    Jom terjah Papaglamz.
    RED CARPET GIVEAWAY BERSAMA PAPAGLAMZ

    ReplyDelete
  4. nasib baik dulu masa pregnant minum air gula tak muntah.. kalau tak kene minum lagi.. huhu

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.,.Jaga mkn minum ok ..

    ReplyDelete
  6. takut plak nak rase air gula..huhu

    ReplyDelete
  7. paling x suka minum air gula ni hu hu hu
    x suka manis, suka pedas :) ha ha ha

    ReplyDelete