Isteri untuk Dijual banyak pengajaran

Hari Sabtu lepas mommy tengok Movie Isteri untuk Dijual. Nak keluar jalan, panas. DaddyG kata "Tengok la cerita yang u nak tengok semalam tu.". Jadi mommy tengok la cerita Isteri untuk Dijual sementara anak-anak riuh rendah bermain.

Isteri untuk Dijual

Isteri Untuk Di Jual
Kamal Adli dalam Isteri untuk Dijual

Cerita bermula apabila Si Bella (lakonan Nora Danish) berjaya terpilih menjadi model dan cover majalah company Reza(lakonan Kamal Adli). Pertama kali Reza bertemu Bella, dia dah jatuh cinta. 

Bella menjadi model popular dan bercinta dengan Reza. Akhirnya mereka berkahwin. Bermula episod menarik apabila Reza baru mengenali perangai sebenar Bella. Bella yang pengotor. Bella yang kuat membebel. Bella yang mengongkong. Reza rasa dia bagai dalam penjara selama 6 bulan perkahwinan mereka. 

Teruk jugak la perangai Bella ni. Dah la malas mengemas rumah. Sembur makanan merata. Cerita ni macam nak bagi pesanan; kau jangan tengok muka cantik terus tangkap lentuk. Cantik dan perfect yang kau nampak tu macam palsu bila kenal perangai sebenar. Wahhh sedih la bila orang cantik dilabelkan sebagai orang yang tak senonoh. Korang kena tengok baru tahu sejauh mana tak senonoh si Bella ni. Tapi tak semua orang cantik ni perangai tak senonoh. Kena kahwin dulu baru kenal perangai sebenar pasangan anda. :P

Disebabkan tak tahan sangat dengan perangai isterinya, si Reza minta kawan baik dia pikat si Bella supaya Reza dapat tinggalkan Bella. Senang la kawan si Reza nak pikat Bella bila dia dah tahu segala kegemaran Bella. Reza la bagitahu. Kan Reza nak berpisah dengan isterinya. Hahaha. Macam-macam cerita. Tapi wujud ke kes macam ni?

Apabila Bella baik dengan kawan Reza ni, sedikit demi sedikit perangai Bella berubah. Tapi Bella selalu ingatkan kawan Reza yang dia isteri orang. Sampai la Bella betul-betul berubah, Reza pula rindukan Bella yang dulu. 

Bab yang ni aku pelik la. Aku yang tengok perangai Bella dulu pon rasa macam eee.! Bagus apa Bella berubah? Dan sepatutnya Reza la yang mengubah isterinya. Ramai je orang dah kahwin masih tak tahu mengemas rumah. Ada yang tak tahu memasak. Semua tu boleh diajar asalkan ada kemahuan dan rajin.

Apa jadi bila Bella tahu Reza jual isterinya? Ending mesti la sweet kan. Tapi apa berlaku? Kena la tengok sendiri ya.

Pengajaran cerita ni banyak;

  1. Jangan menilai manusia dari paras rupa. 
  2. Manusia ni mana ada yang sempurna. Jadi kena saling melengkapi. 
  3. Jangan libatkan orang lain dalam masalah suami isteri.
  4. Berterus terang. Jangan pendam masalah. Tak cakap, orang tak tahu.
  5. Jangan guna jalan bodoh untuk menyelesaikan masalah. 

Bila tengok movie atau apa saja yang berlaku di sekeliling kita, semua yang berlaku pasti ada hikmahnya. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Jadikan pengajaran untuk masa akan datang. 

1 comment:

  1. Salam singgah sini mommy irra.....macam menarik jak cerita ni mommy....teringin juga nak tengok...

    ReplyDelete