Petua elak kucing berak di laman rumah

Petua Mudah dan Berkesan

Akhirnya masalah kucing berak di halaman rumah mommy berjaya di atasi. 

Sebelum ini banyak cara yang kami lakukan seperti renjis cuka, minyak tanah dan tabur sulfur. 

Cara menghalang kucing berak di halaman rumah adalah semudah A B C seperti dalam gambar di bawah.


Letakkan botol berisi air di halaman rumah anda. Botol tu daddyG letak dari Sabtu lepas. Dah lebih seminggu kucing tak melepas di kawasan rumah kami.

Dah tiada bau busuk dan daddyG dah senang hati tak perlu membuang berak kucing lagi. 

So siapa yang ada masalah seperti mommy, boleh la menggunakan petua mudah dan berkesan ini.

Baca juga : Tips Elak Kucing Berak Di Laman Rumah

41 comments:

  1. erk??/fungsi botol air tu apa sis?

    ReplyDelete
  2. ekkkkkk!!! apa signifikannya botol air di situ

    FR

    ReplyDelete
  3. Serius petua paling mudah, tapi orang lain tak terfikir pun.

    ReplyDelete
  4. aik...kenapa dgn botol air tu ek? apa yang kucing takut? kenapa kucing takut botol air?mejis neh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin dia ingat tu air panas he he he

      Delete
  5. senangnya dear...just letak botol heheh...good idea...mungkin kucing tu pelik botol tu mcm menakutkan kot heheheh

    ReplyDelete
  6. eh yeke..mudah nyer.. biasa kucing ni kalau dah melepas di satu tempat, dia dah jadi tanda dah

    ReplyDelete
  7. mudah je rupanya. :)
    kenapa kucing tak berak bila ada botol air ya?

    ReplyDelete
  8. menarik petua ni. kat rumah tu dah ada disediakan pasir kucing lagi untuk dia berak tapi rumput kita yang sekangkang kera jugak dia nak berak. hari2 balik sembur air jer kat rumput. lepas ni boleh try letak botol air pulak.

    ReplyDelete
  9. mcm mna xnk kucing kncing pun sama juga kee hihi boleyh tryy gak nii

    ReplyDelete
  10. lerr, mcm tu jee , kenapa dgn botol air yee

    ReplyDelete
  11. wonder how wonder why kenapa kucing takut dengan botol air.. hurm..

    ReplyDelete
  12. irra kak eny pun bela kucing.. diorang suka tido atas kereta jiran.. jiran ada letak botol air jugak.. after sometimes depa dh tak kisah dah botol tu.. kalau rumput ni.. letak dawai pagar besi yg jual kedai hardwai tu.. letak bg melengkung sikit.. lapik bata.. conform tak berak dh..

    ReplyDelete
  13. kucing2 saya dari kecil x reti berak dekat luar. kalau dia nak, dia tnggu je sampai saya letak bekas dia dalam sangkar. baru dia melepas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah kucing bonde pon... begitu juga :)

      Delete
    2. Kucing Amy & Bonde berpelajaran..

      Delete
  14. serius ye kak berkesan..kucing jiran ni hari hari berak depan rumah..letih juga nak membersihkan..jiran pulak buat taktau je..bela kucing tapi tak pandai nak bertangunggjawab..nak try cara ni tapi macam rimas pulak tengok botol kat depan rumah..huhuhu

    ReplyDelete
  15. erm... mesti dia takut kena simbah air...

    ReplyDelete
  16. hahahaaa...teringat ke entri pcl pasal kucing jiran sampai nak jentik dia punya teloq... aah dah boleh buat cara ni... tak de la dosa walaupun hanya niat je sebab kegeraman terlampau ...hemm. tq irra.

    ReplyDelete
  17. Eh? Seriusly? Dimana relevennya? Apakah maksud semua ini? Argh.... Semudah ABC dan 123 je rupanya..

    ReplyDelete
  18. ye ke...??!!
    ye ke...??!!
    ye ke...??!!

    ye ke...??!!
    ye ke...??!!
    ye ke...??!!

    MESTI CUBA SENDIRI ni untuk tahu keberkesanannya... memang tak leh nak caye semudah ABC je ni... hehehehe... :)

    ReplyDelete
  19. Assalam irra,
    pelik tapi benor yer dop he3

    ReplyDelete
  20. Replies
    1. kan bonde.. boleh cube kat rumah sendiri ni..

      Delete
  21. ooyeke.. baru tau.. tq for info...

    ReplyDelete