Tips elak kucing berak di halaman rumah

Alhamdulillah. Sejak mengamalkan petua elak kucing berak di halaman rumah semudah ABC dari 2 Mei sehingga hari ini 30 Mei, masalah yang mengganggu kami setiap hari tiada lagi.

Hari tu mommy dah share petua ini dengan semua. Hari ni mommy nak share beberapa tips yang mungkin boleh membantu anda.

1. Hanya guna satu botol air sahaja.

Tips elak kucing berak di halaman rumah
Tips elak kucing berak di halaman rumah

2. Letakkan botol berdekatan dengan tiang/sudut yang boleh kucing nampak. Jangan letak tempat kucing selalu berak. 


Semoga tips ini dapat membantu anda semua! 

P/s: tiada sebarang jampi atau perkara khurafat terlibat dalam proses ini. ^_^


Iklan

43 comments:

  1. cmtu yer..ok..ok nnti beritahu mak yg selalu ada maslh ni..

    ReplyDelete
  2. Nak cubalah...memang ada masalah ni..
    thanks :)

    ReplyDelete
  3. sama...dah jadi cam toilet diorang pula huuu..tahi berlonggok-longgok

    ReplyDelete
  4. Kak ain dah cuba.......!!
    setakat ni berjaya... hehehehhee... tQ Irra... ;)

    ReplyDelete
  5. Tq cik atas infonya. 1st time saya dengar. Boleh jugak saya praktikkan nanti.
    Mungkin saya boleh kongsikan satu cara untuk menghalau kucing berak merata ni. Lebih2 lagi bukan kucing kita sendiri, tapi kucing liar atau mendatang. Harap2 dapat selesaikan masalah semua.
    Boleh cuba gunakan produk "Cat Repellent" dari Jepun ni. Produk ni bila letak akan keluarkan bau yang menyebabkan kucing tak selesa & lari.
    Yang bukan sahaja murah & mudah tapi tak menyeksa binatang. Produk ni ada saya nampak di website ni
    www.tenringgitshop.com
    Selamat mencuba yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah beli produk jepun tu..kjap je dia tak dtg..pastu abis ubat tu kucing dtg balik..huhuh

      Delete
  6. irra..KG dah try..kucing2 berak dalam umah...letak botol air mcm irra buat...tau2 botol dah tumbang taik setompok dah ada...huhuhu..kucing2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ni kucing liar kak...kucing ni xkenal pon sapa punya..mai tumpang berak ja

      Delete
  7. dah cuba..Alhamdulillah berkesan dengan izinNya..hehehe

    ReplyDelete
  8. umah aida xde kucing berak.
    Kucing suka lepak...
    and suka beranak :-)

    ReplyDelete
  9. saya da buat. dia datang singgah je. agaknya nk minum air tu kot

    ReplyDelete
  10. dh ok kan skearang? kucing tu xda berak lagi kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tu adam anis main kat luar. diorg jatuhkan botol tu. daddy balik malam xbetulkan. kucing tu datang semula. tapi dh betulkan botol tu, kucing xdatang lagi..

      Delete
  11. nice sharing, boleh try la nanti =)

    ReplyDelete
  12. owh..camtu ke. bole try sebab kucing suke sgt berak dalam rumah

    ReplyDelete
  13. oo saya hadapi mslh sama..kucing org mai tenggek depan pintu pagar ni..nt cuba..tq share

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila lah cuba...ni pon kes kucing orang juga

      Delete
  14. hari tu viral ltk botol air kt tepi2 bilik kolej. kemain memanjang dorg letak.. dah macam ritual. hahah

    ReplyDelete
  15. kalau kes kucing sendiri berak dalam rumah..bole ke pakai petua botol air ni?

    ReplyDelete
  16. wow senangnya! boleh try lah hehe tapi apa rasionalnya ya kihkih

    ReplyDelete
  17. Saya rasa sbb kucng tu nmpk muka dia kt botol tu. Dia ingt kcg lain, dia takut n blah

    ReplyDelete
  18. Nanti saya cuba try. Terima kasih atas perkongsian ini. Harap-harap menjadi la petua ni.

    ReplyDelete
  19. jap..sory tak paham. haha. ltakkan botol tu untuk bagi kucing berak area2 botol tu ke cmne?? time kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kucing liar berak di halaman rumah. Dengan meletakkan botol air, kucing xmasuk berak lagi

      Delete
    2. owhhh..haha. masalah sy, xnk bg kucing berak umah jiran. btw thanks ye. =)

      Delete
  20. laaa macam tu jeke?? boleh buat ni

    ReplyDelete
  21. Kat kg ada kucing yg bela sendiri tp berak merata2 depan rumah. Agak2 terpakai tak petua ni?

    ReplyDelete
  22. Letak air? Ermm.. boleh jugak cuba sebab kucing pak mertua cikla nk nakai sgt berak suka hati dia mana nk berak....

    ReplyDelete
  23. Boleh juga tambahkan pewarna ke dalam botol tersebut...Lebih menarik....Sy dah cuba....Sy susun kan botol2 tersebut di area port kucing suka kencing...Berkesan n it looks nice😁

    ReplyDelete
  24. Boleh juga tambahkan pewarna ke dalam botol tersebut...Lebih menarik....Sy dah cuba....Sy susun kan botol2 tersebut di area port kucing suka kencing...Berkesan n it looks nice😁

    ReplyDelete