Diet Alkali | Garam Bukit Himalaya



Irra dah story pasal gula. Sekarang Irra masuk bab garam pulak. Tak lengkaplah masakan tanpa garam kann. 

Tahukah anda garam putih yang kita makan seharian itu adalah sodium klorida/toksik? Sedangkan garam sebenarnya mempunyai khasiat yang baik untuk badan. Dan garam yang baik mestilah dari sumber yang asli.

Jadi, untuk masakan harian anda, gunalah garam kasar (asli) yang dibuat daripada air laut untuk menggantikan garam halus yg diproses secara kimia (refined sea salt, synthetic salt). Garam laut mengandungi unsur kalsium, magnesium, iron dan potassium.

Namun, garam terbaik adalah garam bukit berwarna perang atau merah muda seperti dalam gambar di atas kerana ia mengandungi 84 unsur mineral asli yang diperlukan oleh tubuh.

Garam bukit yang mengalami proses pemutihan iaitu ‘highly refinery processed rock salt’ yg berwarna putih kurang bermanfaat kepada tubuh kerana kurang mengandungi bahan mineral dan ia juga kurang beralkali.

Garam bukit kaler pink boleh didapati di kedai2 runcit, mini market atau supermarket. Harga pon tak mahal. Kurang dari rm5. 

Dah berapa banyak dah toksik yang kita ambil kalau kita makan kat luar kan? Makanan ada MSG. Minuman ada gula. Sebab tu Irra kalau makan kat luar, mesti order air kelapa muda. Kasi potong itu toksik. hehe

Jom rakan-rakan kita bertukar! Amalkan pemakanan dan gaya hidup yang sihat :D

8 comments:

  1. Ok lepas ni kena tukar garam la pulak hehehe..Tq Ira sudi berkongsi info ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. garam ni wajib tukar..sbb rugi la kan..tambah duit sikit je..dpt lagi 80 unsur natural mineral yg diperlukan tubuh

      Delete
  2. Mcm susah je nk cari garam ni d kedai runcitlah irra

    ReplyDelete
    Replies
    1. garam bukit kat kedai mamak ada kak...tapi bukan jenama himalaya..
      asal garam bukit n kaler pink...giant tesco confirm ada akak JM :)

      Delete
  3. macam sedap je tengok garam tu..... masakan guna garam bukit lagi sedap !

    ReplyDelete
  4. saya pun kat umah pakai garam ni. memang mahal sikit berbanding garam biasa, tapi utk kesihatan. kena hati2, kat pasaran ada je produk kata garam bukit tapi warnanya putih melepak!

    ReplyDelete
  5. pi kedai 2 ringgit cari gula2 himalaya salt keluaran big foot. ade 28 biji sepeket. makan sambil2. sebab gula2 garam himalaya perisa lemon. kandungan sodium 43mg purata hidangan 2.5g.

    ReplyDelete