Natugee & Mrs Malaysia World Healthy is The New Happy!

Tempoh hari mommy berpeluang menghadiri Majlis ‘Healthy Is The New Happy! A Better You Today’ bersempena Pinktober iaitu bulan istimewa untuk memperingati dan memberi kesedaran mengenai kanser payudara yang di anjurkan oleh Natugee organik bersama Mrs Malaysia World di Furama Hotel Bukit Bintang.

 ‘Healthy Is The New Happy! A Better You Today’ 

Majlis ini diadakan untuk memperkasakan kesihatan wanita. Ia  juga  sebagai dorongan untuk meningkatkan kualiti hidup wanita. Wanita sebagai ibu memainkan peranan penting dalam membentuk generasi akan datang. 

Sekarang ni masalah kesihatan mental di kalangan wanita semakin bertambah. Wanita memikul peranan yang yang besar sebagai isteri, ibu, majikan atau pekerja hingga mengabaikan kesihatan diri sendiri. Kegagalan mengendalikan emosi akan menyebabkan depresi .

Oleh sebab itu, penting untuk setiap wanita memastikan kesihatan sentiasa baik, bukan sahaja fizikal tetapi juga kesihatan mental kerana ia memberi impak ke atas diri sendiri dan orang di sekeliling.

Acara sebegini dapat mendidik wanita untuk tidak mengambil ringan terhadap kesihatan diri. Contohnya penggunaan produk penjagaan wajah. Kita mungkin tidak tahu bahawa ada sesetengah kandungan di dalam produk kecantikan yang boleh mengganggu hormon, seterusnya boleh menjejaskan kesihatan dalaman mahupun luaran. 

Pelbagai pengisian dalam acara ‘Healthy Is The New Happy! A Better You Today’ seperti:-

Sesi pertama bersama Dr. Linda Mat Hassin memberi pendedahan kepada peserta mengenai simptom ketidakseimbangan hormon yang memberi kesan kepada kesihatan dan gaya hidup.

'Stress' boleh meyebabkan hidup kita bercelaru, tidak terurus dan tidak akan mencapai nilai hidup yang terbaik dan apa yang diinginkan. Menurut Dr. Linda,  terdapat 6 asas yang membolehkan kita dapat meniti usia dengan sempurna, iaitu:-

  1. Melalui diet dan pengambilan makanan bernutrisi
  2. Perhubungan
  3. Bersenam
  4. Pengurangan stress
  5. Tidur yang cukup
  6. Harmon (pengawalan yang baik)

Sesi kedua bersama Puan Rena Rifaee mendidik wanita mengenai salah tanggapan mengenai produk penjagaan wajah. Walaupun ia bersifat kosmetik namun tidak dinafikan ia antara penyumbang kepada permasalahan wanita.

Cara nak membaca label pada barang kosmetik

Acara kemuncak ialah forum ‘A New Formula For Happiness!’  yang membincangkan mengenai kesihatan kulit, hormon, pengurusan stres dan kesihatan mental. 

Forum "A New Formula For Happiness"
Ia melibatkan empat ahli panel iaitu:-

Puan Rena Rifaee 
Merupakan  Ketua Pegawai Eksekutif Natugee Sdn. Bhd yang ditubuhkan beliau pada 2016, kini berpengkalan di Kuala Lumpur, Malaysia dan Singapura. Beliau berusia 37 tahun dan ibu kepada lima cahaya mata.

Sebagai pengasas produk, beliau berkepakaran dalam bidang ini setelah memiliki Diploma in Organic Skincare daripada Formula Botanica, United Kingdom. Puan Rena amat menitikberatkan bahan dan formulasi, seiring dengan matlamatnya untuk menghasilkan produk yang ringkas tetapi berkesan dan selamat digunakan.

Dr Linda Mat Hassin 
Memiliki Ijazah Sarjana dalam bidang Anti Penuaan, Perubatan Regeneratif dan Estetik daripada UCSI University, beliau turut diiktiraf sebagai salah seorang pengamal hormon lanjutan daripada International hormone Society, Belgium di bawah didikan Dr. Hertoghe yang dikenali sebagai ‘Father of Hormones’.

Beliau yang kini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif di Radiant Clinique aktif memberi ceramah terutamanya berkaitan kualiti kehidupan dan kesihatan yang lebih baik kepada badan korporat dan umum.

Datin Harveen Kaur 
Beliau merupakan Mrs Malaysia World 2017 yang kini adalah Pengarah Kebangsaan Mrs Malaysia World 2019.

Mrs Malaysia World 2019

Bekerjaya sebagai jururawat bilik bedah, ibu kepada tiga orang anak ini menjadikan Mrs Malaysia World sebagai platform untuk memberi inspirasi kepada para wanita tanpa mengira status, bangsa dan latar belakang.

Datin Diana Danielle 
Bintang kelahiran Amerika Syarikat ini pernah membintangi puluhan filem dan drama, malah beliau juga dikenali sebagai model dan selebriti popular tanah air. Merupakan isteri kepada pelakon filem terkenal tanah air, Dato’ Farid Kamil, pasangan ini dikurniakan dua cahaya mata, Muhammad dan Nur Aurora

Bersama DD


Waka Waka KL
Sementara mommy menyertai majlis ini, anak-anak dan daddy berada di Waka Waka KL yang terletak di Ground Floor Furama Hotel ini. 

Port yang paling digemari

Port untuk kanak-kanak yang lebih kecil

Terima kasih theAsianparent atas jemputan. 

Terima kasih theAsianParent

Terima kasih di atas peluang untuk menghadiri majlis sebegini. Majlis ini membuka mata mommy untuk lebih mementingkan kesihatan diri sendiri. 

Bagi mommy sendiri, selepas ni mommy kena bersenam. Kawal stress dan hormon dengan bijak. Akhir sekali dapatkan tidur kan cukup atau berkualiti. Sebenarnya penat yang akan buat kita lebih mudah stress. Jom cari bahagia!

Healthy is the new happy!

2 comments:

  1. rasanya zaman skrng ni mmg health tu sangat2la brharga.. mmg x dpt nk digantikan dengan apa pun..

    ReplyDelete