Diet Alkali | Gula Putih VS Gula Organik


Gula putih mommy tak sentuh langsung sejak amalkan diet alkali. Takkan tak makan gula langsung? Ya. 4 bulan pertama diet alkali mommy langsung tak amik gula. Demi anak, mommy sanggup buat apa saja. Selepas tu bila terasa nak makan manis-manis, ajak daddyG cari gula organik kat Giant. Haaaaaaa ada pon gula organik kat sini. 

Perbezaan Gula Organik & Gula Putih
Gula tebu organik diperbuat dari perahan jus tebu dan dikeringkan. Kandungan pekat dari perahan jus tebu atau disebut nira (molasses) tidak dibuang menjadikan warnanya perang. Ia berbeza dari gula putih kerana ia diproses (refined) secara kimia. Gula putih adalah sukros, ia adalah kristal putih yang terhasil setelah proses membuang semua vitamin, molasses, mineral, protin, serat dan lain-lain kandungan yang berfaedah terkandung di dalam air tebu. Ia tidak terdapat di alam semulajadi, sangat merbahaya kepada manusia, malah tidak sesuai untuk dimakan. Bagi saya, gula putih adalah racun yang merbahaya. 


Harga gula organik di Giant: 
1bekas 900g rm12
1pack refill 600g rm6

Mahal dari gula putih, namun apa la beza dengan kesihatan. Bila dah sakit, lagi banyak yang perlu anda laburkan. Maka, jom bertukar! Amalkan pemakanan dan gaya hidup yang sihat :D

26 comments:

  1. oooo bru tau ada gula organik bleh try ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena try. Klu makan kat kedai kita xleh nak elak gula putih. At least kat rumah kita amalkan pemakanan sihat.

      Delete
  2. salam Ramadhan dik...

    tq sudi terjah blog kecik akak...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq jugak sudi terjah blog irra. Irra baru lagi dlm blogging.

      Delete
  3. fifi suke bende organik.. tapi bende organik sangat mahal.. jadi tak pernah try gule ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula...mahal...anak irra ada ekzema baru tak fakta pasal gula putih...

      Delete
  4. tak taw plak slama ni ada gula organik, nanti bleh try cri la.. kt kedai biasa slalu ada jual tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat area sini(shah alam), ira cari merata kedai runcit xde..tesco besar pon xde..jmp kat giant seksyen 13 shah alam dan jaya grocery

      Delete
  5. first time dengar.. ira beli kat mana? kat giant atau tesco ada tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesco sini xde. Giant ada...boleh g jaya grocery mcm2 makanan organik ada..

      Delete
    2. kalau kat jaya grocer sini sy kena pergi klia2, alamak hai... mcm pergi kerja la pulak hahaha.. :)

      Delete
    3. Irra besa pegi jaha grocery sekali ja..giant murah lagi..hihi
      Payah sungguh nak jumpa gula organik ni..so far 2 tempat tu ja..dh jumpa, maka xterjah la tempat2 lain..hihi

      Delete
  6. Dengar nama je pun dah rasa sihat.. baguslah gula organik ni. Thanks sharing Ira.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena bertukar ke organik pasti sihat selalu! Hihi..sebab org sekarang, muda2 lagi banyak penyakit..makanan kita semua chemical ja lebih

      Delete
  7. okay, first time dengar gula organik. hehehe. lepas ni nak try carilah. ^^, thank u!

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Dulu pon ira xtau. Pas anak kena ekzema baru tau. Anak alhamdulillah sihat dah..n kami sekeluarga continue dgn diet alkali ni..

      Delete
  9. nak cuba lah lepas ni. bahaya gula putih adalah menyumbang ke arah kecing manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. gula putih xde khasiat...dan buat pengamal addicted to gula..pastu klu budak2 overdose gula akan hyperaktif...skrg umur belasan tahun dah kena diabetis..

      Delete
  10. Gula organik mahal sikit tapi takper untuk kesihatan tak salah mencuba ..tq Ira atas info2 ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..boleh la try gula organik pasni kak lya

      Delete
  11. semangat berkobar2 nk ikut gaya pemakanan irra.lme sgt dah menderita enzema...

    ReplyDelete
  12. alaaa.. kenapa tak jumpa gula organik ni kat Giant.. huhuhuu.. yg ada tu brand lain, sepaket RM21.90 (tak ingat brand apa) terus tak jadi nak beli... hehehheee..

    (kedekut la mokchik ni)

    :p

    ...

    ReplyDelete