Pentingkah Anak Minum Susu?





Pendapat mommy:

Bersetuju dengan dr suriya. Bila Adam Rayyan banyak minum susu, dia kurang makan. Atau erti kata lain dia sangat bermain-main ketika makan. Sejak adiknya kuat makan, baru berjangkit dengan abang.


Apabila Anis Insyirah tidak mahu minum susu, mommy dah kurangkan pengambilan susu Adam Rayyan. Sehari 1 atau dua botol sahaja. Adam Rayyan akan sama-sama makan dengan Anis Insyirah.



Okey ke mereka tak minum susu? Tak dapat khasiat sepenuhnya la?

Ini yang orang tak tahu. Atau tidak ambil tahu. Betul ke susu formula tu bagus? Bila susu di proses, sudah semestinya bercampur bahan lain supaya susu itu menjadi tepung. Kalau selama ni mommy pung pang pung pang pasal cerita pasal beras, gula, garam dan tepung. Takkan pemprosesan susu tak termasuk sekali kan?


Malah susu punya kandungan gula lagi banyak. Takkan mereka gunakan gula organik yang mahal gila tu? Sah-sah harga susu pon akan jadi mahal gila! 

Bukan bab susu aje, kebersihan dan penjagaan botol susu pon penting. Betul-betul bersih ke? Tiada kuman/bakteria? 

Anak-anak mommy irra walaupon tak minum susu, mommy bagi mereka makan nasi dari beras rebus, gula organik dan garam bukit. Memasak pula menggunakan minyak zaitun.  

Beras rebus punya khasiat :  vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat, magnesium, selenium, kalsium, fiber.

Gula organik punya khasiat : vitamin, molasses, mineral, protin, serat dan lain-lain kandungan yang berfaedah terkandung di dalam air tebu.

Garam bukit : mengandungi 84 natural elemen yang diperlukan oleh tubuh seperti Hydrogen, Lithium, Beryllium, Boron, Carbon, Nitrogen, Oxygen, Fluoride, Sodium, Magnesium, Aluminum, Silicum, Phosphorus, sulfur, Chloride, Calcium, Scandium, Titanium, Vanadium, Chromium, manganese, iron, cobalt, nickel, copper, zinc, gallium, germanium, arsenic, selenium, bromine, Rubidium, strontium, yttrium, zirconium, niobium, molybdenum, ruthenium, rhodium, palladium, silver, cadmium, indium, tin, antimony, tellurium, iodine, cesium, barium, lanthanum, cerium, praseodymium, Samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, thulium, ytterbium, lutetium, Hafnium, tantalum, fungsten, rhenium. Osmium, iridium, platinum,gold ,mercury ,thallium, lead, bismuth, Polonium, Astatine, Francium, Radium, Actinium, Thorium, Protactinium, Uranium,Neptunium and Plutonium.

Itu hanya basic dan belum masuk khasiat dari sayuran, buah-buahan. Jadi, penting ke susu? Tepuk dada tanya hati. Yang mana terbaik buat anak-anak.

10 comments:

  1. ooo...lepas ni nak kasi dia byk minum air masak dan makan nasi lah ye..agak2 umo berapa perlu kurangkan susu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. 6 bulan kita dh start bg makan kan. So da boleh start bg minum air masak banyak2. N kurangkan susu formula. Klu susu badan xpe. Adam rayyan ni pon baru gak kurang susu..mommy lambat dpt input..bila banyak makan dan minum air masak, dia tak minta susu..

      Delete
  2. salam jumaat dan terima kasih di atas perkongsian yang menarik ini irra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam jumaat. Semoga bermanfaat buat semua

      Delete
  3. tak berapa suka minum susu.

    wekkk..

    ReplyDelete
  4. info yang berguna pada masa akan datang :)

    ReplyDelete
  5. Cik puteri so far makan banyak, minum air masak banyak dan susu botol purata 3-4kali sehari, oktak?

    ReplyDelete
  6. Wahhh....banyak sungguh khasiat garam bukit...lepas ni kena bertukar kepada garam bukit jugakla

    ReplyDelete
  7. Sangat setuju. Susu formula kebanyakannya tinggi kandungan gula. Tak perlu pun bagi susu formula.

    ReplyDelete