Mesti semua dah sedia maklum, bayi berada dalam rahim ibu selama 40 minggu. Kalau ambil kira sebulan bersamaan 28 hari bermakna ibu mengandung selama 10 bulan. 

Tapi, itu hanyalah estimated due date. Anak mommy pertama lahir 37 minggu 1 hari. Anak kedua lahir 40 minggu. Anak ketiga lahir 39 minggu. Anak keempat? Tak sabar mommy tunggu kelahiranmu sayang.

Setiap kali mengandung, berat mommy akan cecah 60 kg. Masuk 7 bulan mengandung, berat mommy masih 59kg. Masuk 8 bulan mengandung, berat mommy dah 61 kg. 

Cerita pasal berat pula. Berat terakhir mommy:-
-anak pertama 66 kg
-anak kedua 64 kg
-anak ketiga 63 kg

Berapa lah berat terakhir sebelum mommy bersalin kali ke4 ini. Huhu. Susah la nak bergerak bila badan besar. Nak bangun pon terasa beratnya. Sakitnya. Sukarnya. 

32 minggu

32 minggu

Masa 32 minggu ni mommy ada scan baby kat Klinik Ibu dan Anak. Berat baby 1.9 kg. 

33 minggu

Mommy ada GDM ni kena control pemakanan untuk control berat baby. Baby besar nanti, susah nak beranak. 

34 minggu

Ini berat anak-anak mommy masa dilahirkan:-
-Adam 2.88 kg
-Anis 3.67 kg
-Amal 3.31 kg

link

Walaupun 2.88 kg tapi disebabkan mommy susah nak push. Dan doktor estimate 3.2 kg , besar juga la bidan gunting. 

Bila laluan pertama dah ada, untuk kelahiran kedua dan ketiga tak perlu gunting lagi dah. Baby keluar terus terkoyak sendiri. Rabak! 

Masa Anis tu, lepas beranak mommy bergerak macam robot. Sebab tulang semua mengembang. Sakitnya la hai..

35 minggu

Kali ni mommy harap baby tak besar sangat. Jadi tak ada lah masalah sakit badan teruk. Dan lepas je pantang mommy nak buat treatment terus. Boleh la mommy bergerak aktif melunaskan kerja seharian. 

Mengikut EDD, mommy ada 32 hari lagi. Doakan mommy ya. Dipermudahkan bersalin. Bersalin cepat-cepat. Haha. Mommy tak larat nak usung badan yang besar ni. 

Babydash store terletak di Petaling Jaya di buka oleh dua ibu hebat; Lavi dan Shan untuk memenuhi kehendak ibu bapa bagi mendapatkan keperluan bayi seperti pampers dan susu dengan mudah secara atas talian(online). 

Peluang sekali datang hntuk melihat sendiri stor Babydash

link


Stor yang luas dan ada pelbagai pilihan keperluan ibu & bayi

Tak perlu terkejar-kerja, beratur panjang, habiskan minyak atau tenaga. Hanya dengan beberapa klik, semua sampai di depan pintu rumah. Yes! Itu juga yang saya mahukan.

Jadi Babydash adalah salah satu kedai dalam talian yang menjadi kunjungan mommy irra.

https://www.babydash.com.my

Tengok orang meniaga, teringin juga nak meniaga. Tapi, mommy ni nak kena tumpukan perhatian pada anak-anak. Sekarang tengah mengandung, pergerakan terbatas. Susah nak buat macam-macam.

Ada yang kata surirumah pemalas tu, kelakar lah kau! Mak aku surirumah, tak pernah nampak dia duduk diam. Buat kerja nonstop. Dah tua ni kena bawa berehat sebab badan dah tak kuat. 
Mommy dah biasa jadi belon 3 kali sebelum ini. Kali ni mommy membelon lagi. Jalan seperti penguin untuk menstabilkan badan. Haha

Gambar dalam social media semua nampak slim je. Kahkah! Padahal 59kg. Besar tau! 

Saiz sebenar mengandung 7 bulan / 28 minggu

Bayi 28 minggu

Bayi 29 minggu

 link

Bayi 30 minggu

Bayi 31 minggu

Berat baby pon lebih kurang la dengan berat yang aplikasi ni bagi. Baby 1.5kg, mak dia naik berkilo-kilo. Mohon cepat kurus lepas beranak nanti.


Bibir paling sensetif. Mommy tak boleh guna lipstik sesuka hati. Jadi mommy beli lipstik natural dari Adania iaitu Adania Lip Conditioner. 

Adania Lip Conditioner | Pineapple Mint Juice

Ada banyak pilihan. Nak yang mana satu ntah. Mommy ambil la pineapple mint juice.



Nama pon mint kan. Berangin saja bibir bila pakai. Warna macam mana?

Mommy pakai Adania Lip Conditioner

Mommy pakai jadi warna ni. Orang lain pakai maybe warna lain mengikut darah masing-masing. 

Mommy tunggu ada sale sahaja untuk tambah koleksi. Muahahahaa. 
Cecair di belakang gegendang telinga | Rawatan telinga Amal dengan Pakar ORL di Hospital Shah Alam bermula sejak usianya satu tahun. Masa tu doktor hanya pantau tanpa sebarang ubat. Ya kanak-kanak bawah 2 tahun doktor tidak berikan ubat. Doktor hanya minta ibubapa belikan sterimar untuk melegakan selsema bayi. Punca awal telinga bermasalah ada selsema yang berpanjangan. 

Menunggu giliran

Bayangkan dah berapa lama rawatan dibuat. Sekarang Amal dah 4 tahun. Makna kata kita dah berulang ke hospital selama 3 tahun. Selagi keputusan tak baik, selagi itu lah kena jumpa pakar. 

Pernah sekali telinga Amal dah ok. Fail dah tutup. Tapi selepas setahun, sakit telinga kembali. Mommy terus call Klinik ORL bagitahu masalah anak, terus buka semula fail sehingga kini. 

Satu, kita taknak sakit telinga ini mengganggu perkembangan tumbesaran Amal. Bila ada masalah pendengaran, budak akan lambat respon, lambat bercakap dan macam-macam lagi. Dari awal rawatan doktor pakar ulang benda yang sama, itu sebab mereka akan pantau sampai besar.

Mommy penat duduk, jalan-jalan kat Klinik

Alhamdulillah, ikutkan perkembangan Amal, dia cepat bercakap dan cepat respon. Masalah dia bila telinga gatal. Atau mungkin telinga dia rasa berdengung tapi dia tak tahu nak terangkan pada kita. Amal kalau tak selesa dia akan minta mommy untuk cuci telinga. Mommy golek-golek putik kapas kat kawasan luar telinga untuk beri keselesaan ada Amal. 

Tapi budak kan, kalau dah abang kakak mandi kolam, takkan adik tengok sahaja? Sekali masuk air dalam telinga. Kadang tu mereka mandi dalam bilik mandi tapi berseloroh sampai air masuk telinga adik. Pernah juga mommy cuci telinga Amal dengan Johnson baby oil terus esoknya berair telinga. Alergik dengan bahan kimia. Mommy selalu cuci dengan minyak kelapa dara, ok je tak ada masalah.

Rawatan sebelum ini, doktor kata ada air belakang gegendang telinga Amal. Doktor bagi ubat. Doktor kata kalau tak baik, kena operation untuk keluarkan air tu. Fuhh Amal yang sakit, mommy yang seram. 


Rawatan kali ini, telinga kiri ok. Telinga kanan, masih ada air. Tapi dah ada ruang udara. Kira ada perubahan yang baik. 

Doktor bagi mommy tengok guna microscope doktor tu. Ahahaha mommy ni sebab rabun kot. Tak nampak. 

Doktor nak ambil gambar untuk tunjukkan pada mommy. Tapi Amal pula meragam taknak. Amal menangis bila dengar budak bilik sebelah menangis. Lahh. Ambil gambar sahaja tak sakit la. Doktor kata tak apa. Kita buat ujian audio dulu.

Masa ni mommy minta daddy datang. Tadi daddy hantar kemudian daddy masuk office. Daddy kena datang sebab mommy dengan perut boyot tak boleh handle Amal.

35 weeks pregnant

Office daddy dengan Hospital Shah Alam dekat sangat. Rasanya dalam 5 minit sahaja daddy dah sampai. Daddy la melayan puteri kesayangan dia ni. Bagi mood elok semula. 

Daddy, ambil la gambar Amal.

Lama juga tunggu giliran untuk Ujian Bunyi. Tapi ada daddy, mommy lega dah. Mommy tengok saja. Lagipon ujian ni macam main-main lego sahaja. 

Ujian Bunyi/ Audio Test

Hasil Ujian Bunyi/ Audio Test, telinga sebelah kiri Amal OK sangat. Graft cantik. Sebelah kanan pon ok, satu line sahaja bawah garisan. Itu pon tak lari jauh. 

Selepas Ujian Bunyi/ Audi Test, kami masuk semula ke bilik doktor. Doktor kata hasil ujian hari ni, tak perlu buat operation. Kita bagi ubat dan pantau keadaan. Ruang di belakang gegendang telinga dah ada ruang udara. Makna kata saluran dari hidung ke telinga dah makin ok. 

Doktor nak tunjuk keadaan gegendang telinga amal, doktor ajak masuk ambil gambar. Baru lah mommy tahu macam mana rupa gegendang telinga. Nampak juga gegendang telinga yang ada air. 

Moga telinga Amal cepat sembuh. Jumpa lagi 3 bulan. 

Hari tu mommy buat sticker nama segera siap dalam masa 2 jam. Sebelum tu mommy buat chop nama siap dalam masa beberapa hari tapi di kedai lain dekat kawasan Seksyen 2 Shah Alam juga. DaddyG la suruh mommy masuk kedai ni. Tak cakap suruh survey dulu, maka masuk terus order. Nasib la harga sama saja dengan kedai satu lagi. 

Chop nama

Chop ada, tapi ink untuk chop tu tak ada tak berguna juga. Jadi, sementara nak ada ink, benda ni akan bersemadi di dalam almari. Hahahaha. 


Chop ni boleh pakai lama. Nama anak-anak tetap sama sampai 17 tahun pun. Kot iye malas nak tulis nama sendiri, boleh guna sampai masuk Universiti. Hehe!

Oh boleh tambah nama adik baby sekali nanti. Muahahaaaa. Yang ni mommy memang melampau kan. Tak penyabar, baby tak keluar ke dunia lagi. Moga babyA selamat keluar melihat dunia tak lama lagi. 
SKOTSAM Babycare Mat and Cover | Masa beranak Amal tahun 2015, belum ada lagi produk ini di IKEA. Beberapa bulan lepas kami ke IKEA, daddyG tanya nak tak ni. Hello! Jangan di tanya. 

SKOTSAM

Semalam baru mommy buka. Mommy dah 34 minggu. Mommy mula kemas sikit-sikit keperluan baby.

Belum tiup angin nampak besar.

link

Tarik nafas panjang, hembus. Boleh belajar pernafasan betul untuk beranak sama. Haha!

Macam kolam. Kalau baby kencing ke apa, takdela kena tilam terus.

Pasang pelapik.

Letak baby tidur dalam ni pon nampak selesa sangat. Boleh ubah-ubah letak atas katil atau kat mana-mana.

Mommy buka semula playpen Adam dulu. 7 tahun 5 bulan dah usianya. 

Playpen Graco ni mommy daddy redeem sahaja. Tak ingat dah redeem apa eh. Lama sangat dah. 

Kalau tengok harga sekarang cecah RM500. Wow! Jimat poket daddy sebab mommy tak mengada minta baru.

Masa beranak Amal mommy beli yang jenis bassinet 2nd hand. Nampak la gugurl juga. Bassinet tu tinggal kat Kedah. 

Kali ni kita berpantang kat rumah sahaja. Moga babyA baik-baik sahaja nanti. Girl ke boy ke mommy daddy okey saja. 

link

Kali ini mommy lebih kepada nak pastikan rumah bersih dan kemas. Fuhh part paling susah dan mencabar bila kena buat seorang diri dalam keadaan sarat dan ada 3 orang tukang sepah. 

Mommy taknak masa berpantang nanti, emosi mommy terganggu. Oh mengandung kali ini, emosi seringkali terganggu. Mengandung kali ni sangat penat, sakit, dan serba tak kena. Jadi kena prepare mental dan fizikal lebih untuk hari mendatang.

Graco Playpen & Set Tilam Tollyjoy

Ok sambung cerita sebenar. Set bantal & tilam ni mommy dapat hadiah cabutan bertuah event Tollyjoy Malaysia . Macam tahu-tahu nak dapat baby baru masa tu. Rezeki babyA sangat. Harga Set Tilam Bayi ni cecah RM80 juga. 

Mommy ada ja tilam baby masa Adam. Recycle guna untuk anis dan Amal. Tapi! Haa tapi disebabkan tilam kekabu lama tak guna. Bau dia. Allah. Kena jemur berbulan gamaknya. Tak apa lah. Simpan saja lah. 

Selagi kita boleh jimat, kita jimat kan. Zaman sekarang ni duit jalan macam air. Moga daddy murah rezeki untuk anak bini beliau. 

Sembang-sembang dengan Ain di Klinik Desa, Ain jiran satu jalan saja. Tapi kenal lpas mengandung. Bila dah tahu Ain jiran, lagi lah terus makin rapat. 

Haa orang mengandung kena kawan dengan orang mengandung. Baru sehati sejiwa. Ngam saja apa-apa isu yang dibangkitkan pun. 

Kalau orang tak mengandung ni, laaa kenapa sakit? Eh eh dah macam tak pernah rasa mengandung pula. 

Sebab tu mommy senang berkawan dengan biobax je. Walaupon dia tak boleh bercakap, tapi dia banyak membantu menyenangkan kerja mommy. 

Ok, tiba-tiba masuk bab "barut bayi". Ain beli dengan misi (jururawat masyarakat) kat Klinik Desa tu. Satu RM5. 

Tapi masa Ain bagitahu tu, mommy macam malas la nak keluar duit sendiri. Sah sah la kena guna duit sendiri. Kalau beli dengan daddy, daddy bayar. 

Ntah kenapa masa checkup 34 minggu baru ni, tergerak hati nak tengok barut bayi tu. Barut tinggal 3 sahaja. Satu RM5. 

Barut bayi rm5

Elok sangat barut tu. Walaupon tak ada pilihan corak atau warna. Belasah saja lah. 

Kalau nak menapak pergi kedai baby semata-mata nak beli barut. Tak payah la. Nanti nampak macam-macam, putih mata tak dapat beli sebab ongkosnya tiada. Muahahahaha. 


Barut ni boleh la tahan sampai babyA 6 bulan. Kahkah! Tu pon kalau mommynya rajin nak melayan pakaikan barut sampai 6 bulan. 
Sangat mengujakan apabila mendengar anak yang berusia 4 tahun (18 Mac nanti), membaca doa masuk tandas setiap kali masuk ke bilik air atau jamban. 

Sebelum ni, Amal akan minta Adam atau mommy bacakan dan dia akan ikut. Sekarang dia dah boleh baca sendiri. Wow! Mommy macam tak percaya saja. 

Doa masuk tandas | sumber google

"Jangan dicemari fikiran suci kanak-kanak.", satu dialog movie orang putih yang aku tengok baru-baru ni. DaddyG yang layan, mommy tumpang saja lah. 


Amal mengikut jejak Adam yang akan baca doa masuk tandas kuat-kuat. 

Kalau dapat rekod Amal baca doa ni lagi best kan. Mommy akan usahakan nanti. 
Rugi tak update kat blog | Aah rasa rugi pula tak update story kat blog. Cerita 2014/2015 banyak. Kalau rasa lupa apa dah jadi, boleh tengok archive blog saja. 

Sebab tu sekarang mommy jadi rajin semula update blog. Tahu la nanti tahun 2019 apa mommy buat. Mommy sendiri dah lupa bila tak save kat mana-mana. Nak harapkan memory sendiri, hahahaha... Sekarang pun dah lupa, macam mana la beberapa tahun akan datang. 


Pagi ni mommy buat roti telur untuk sarapan pagi. 

Roti telur

Daddy siapkan anak-anak pergi sekolah. Kemudian daddy pergi kerja. 

Amal terjaga awal. Ahaa dia telah dipaksa tidur awal semalam. Pukul 10 mommy dah paksa semua tidur. 

Sekarang Amal dah tidur semula. Mommy hadap blog. Banyak kerja mommy ni. Banyak juga idea mommy nak update blog. Haha. Nantikan mommy irra yang rajin. Hehe
Cerita ibu mengandung 34 minggu 3 hari. Biasa lah ibu mengandung ada GDM(kencing manis semasa mengandung) ni 2 minggu sekali kena pergi temujanji.

Temujanji hari ni adalah check perut & jumpa doktor di Klinik Desa.

Seawal 7.20 pagi, aku dah ada dekat Klinik Desa. Dapat giliran nombor 4. Awal juga la hari ni sebab ciksal van sekolah ambil Adam & Anis awal. Adam & Anis naik saja van, terus daddyG hantar aku ke klinik yang jaraknya 600 meter dari rumah. Nampak dekat 600 meter tapi nak menapak memang tak la. Kena lintas jalan besar laluan utama yang sesak dengan kereta.

7.45 pagi boleh ambil urine. Kalau awal sangat , nurse tengah sibuk mengemas. Kalau lewat ambil urine, nurse bising. 7.45 tu kira ngam ngam waktu cantik untuk ambil urine. Urine normal. Lepas tu terus timbang. 62 kg. Duduk semula.

Pukul 8 pagi nurse mula panggil giliran. JM(Jururawat Masyarakat) akan panggil mengikut kawasan jagaan masing-masing. Kawasan aku, JM Siti.

JM Siti sibuk ambil BSP. Jadi ada JM lain yang jaga kawasan aku. Tak tahu pula nama.

8.10 pagi JM panggil nama aku. Check tekanan darah/ blood pressure (BP). BP Normal. Check Hemoglobin darah(HB). HB low. 10.4(tulisan merah). Sudah! Merah ni kena buat apa la. 

Duduk semula. Nanti JM akan panggil lagi dekat atas pula.


8.20 pagi JM panggil nama aku. Tanya soalan macam-macam. Baby gerak ok? Buat ujian untuk asma. Kena tiup corong asma 3x. Pesan jangan minum kopi dan teh. 

Kemudian check perut. Naik atas katil bertutup tirai. JM check ketinggian rahim dan denyutan jantung  baby.  Denyutan baby ok. 

Disebabkan HB tadi low, dia terus refer aku ke KKIA untuk ambil darah lagi sekali. Kat KKIA ada makmal boleh terus dapat result. Plus kena ambil darah untuk Hba1c. Padahal darah dah ambil untuk HBa1c 4 Disember tahun lepas tapi resultnya tak ada. 

8.40 pergi KKIA. Jarak dalam 3km. DaddyG ambil aku kat Klinik Desa, bawa ke KKIA dan dia balik rumah dengan Amal.

9.00 pagi aku sampai KKIA, terus register. Bagitahu kata nak ambil darah untuk HB & hba1c. 

Dah register pergi bilik 1 untuk ambil darah. Kat sini bercampur ibu mengandung, baby dan orang tua. Lambat lah nombor giliran di panggil. Yang paling lambat tu adalah baby. Kesiannya baby dalam pantang menangis-nangis kena ambil darah. 

Dah ambil darah, hantarkan ke makmal di sebelah.

Dapat keputusan bawa ke bilik 9 iaitu bilik doktor.

10.20 pagi baru dapat masuk bilik doktor. Doktor kata HB ok. 11.6. Bacaan darah ambil kat jari dan tangan memang berbeza. Jadi puan tak ada masalah apa-apa. Boleh balik.

Bila ibu mengandung HB low

10.25 pagi siap!

Sebelum balik, aku singgah bilik air dulu. Haha masalah ibu mengandung biasa la. Kerap jalan, kerap la singgah ke bilik air. Kemudian ke kaunter semula untuk minta timeslip buat suami.

10.40 pagi daddyG sampai. Singgah beli nasi lemak depan masjid meru. Singgah Speedmart aku nak beli roti. Pukul 11 pagi sampai rumah. 

Aku nak cepat habis, kena jadi yang terawal sampai ke Klinik Desa. Habis temujanji, daddyG nak masuk office pula. Dan seperti biasa, suprise je keputusan-keputusan dari klinik. Memang kena terima saja dengan hati terbuka. Seperti hari ni kena pergi Klinik Ibu dan Anak disebabkan HB low. 

Sekian cerita berjalan ke 2 buah klinik hari ini.

#ibumengandung

Mommy agak mengada-ngada mengandung kali ni. Mungkin disebabkan "mommy boleh dapat sendiri apa yang mommy nak". Haha. Bila dah tak tahan sangat "teringin" tu, terus cari sampai dapat. 

Mommy nak makan pavlova ni lama dah. Sejak awal mengandung lagi. Tapi tak teruk sangat. Namun 7 bulan sahaja mampu bersabar. Mommy terus up dekat instagram dan facebook mencari siapa boleh buatkan pavlova dan yang penting boleh hantar depan rumah. 

Blogger aima hassan tagged instagr.am/jijilicious_ dekat ig mommy. 

Pavlova 8" RM50
Delivery RM10

Mommy terus tanya bila boleh hantar paling cepat. Pagi tu mommy whatsapp jiji, malam jiji dah hantarkan pavlova dengan rumah. 

Yeay!!!


Pavlova by jijilicious_

Pavlova

Pavlova

Hey! Mana boleh kutip strawberry saja!

Sedap weh! Berebut 4 beranak makan pavlova ni. Yummehhh.. nak order lagi lah..muahahahahaaa
Apa yang bestnya Starbucks ni? 

Kopi mahal pula tu. 

Starbucks pertama

Sebelum ni tak pernah terasa nak merasa pon kopi mahal. Haha!


Mengandung kali ni, macam-macam nak rasa. Tak minum banyak pon. Cukup sekadar dapat rasa. Teruk juga eh! Ke untung? Dapat juga rasa Starbucks kan.. 

Nak komen apa?

Hurmm.. kalau ikutkan harga, baik beli air buah ke. Ada juga khasiat. Keke. 

Caffien ni akan potong zat makanan. Sekali minum kopi, hemoglobin darah terus turun. Tak pernah-pernah mengandung HB kurang dari 11. Haha nak sangat kan! Nasib lah next month HB elok balik. 
Masa ni lagi seminggu sesi persekolahan tahun 2019 akan bermula. Huwaa mommy lah tukang balut buku. Sebelum balut nak kena tulis nama. Mommy juga! 

3 orang anak bersekolah. Maka banyak lah nama yang perlu ditulis. Dari buku teks ke buku kerja dan seterusnya buku tulis. 

Bercinta lah nak tulis nama banyak-banyak. Mommy tak sanggup! Lalu pula iklan sticker nama dekat instagram. Tapi kalau tempah online, jawabnya lambat lagi lah buku nak berbalut. 

Mommy ajak daddyG ke seksyen 2 Shah Alam. Situ banyak kedai untuk printing ni. 

PRINT EXPERT
Satu A 3 RM4.90 siap satu hari. 

Kalau nak cepat bila boleh siap. Berapa harga? 

Siap 2 jam, satu A3 RM6.73 x 3 keping= RM19.10

Ada duit, semua jalan! 
Mommy nak senang kerja, mommy guna duit mommy lah. 

Daddy dah habis beribu untuk yuran sekolah anak-anak dan perbelanjaan sekolah. Kalau suruh bayar pon, nak cekau mana lagi dah? Haha. 

Susah juga kalau mommy tak ada duit poket sendiri. Bila jadi kes macam ni, dah tak larat nak buat, duit adalah penyelesaian.

Satu A3 dapat 90 sticker nama

Selepas 2 jam, kami kembali untuk mengambil sticker. Siap! Yeah! 


Walaupon pada asalnya mommy nak sticker lutsinar. Mommy lupa nak tanya betul-betul lah ni. Tapi daddyG kata ok lah. Senang lekat kat mana-mana pon nampak nama tu. 

Buku dah siap berbalut dan bernama

Mommy lega part tulis nama sahaja lah. Bab membalut buku, bercinta juga lah membalut satu satu dalam keadaan perut memboyot. 

Bab balut buku, tahun lepas ada juga buku yang mommy balut guna pembalut instant. Tapi sayang, buku Adam tu setahun pakai, kotor juga. Baik balut manual. Buku pon cantik elok untuk pelajar tahun depan guna pula. 
Penempatan kelas di Bengkel Kemahiran Hidup | Tahun 2019, kelas Adam Tahun 2 Berlian di tempatkan di Bengkel Kemahiran Hidup. Ini adalah disebabkan oleh penambahan 2 kelas bagi pelajar tahun 1. 

Mula-mula tengok kelas masa pendaftaran yuran, mommy dan daddy macam "Okey". 

Mommy siap pesan dengan cikgu kalau ada nak gotong royong kemas kelas, bagitahu la. Kami tolong mana yang mampu. 

Kelas Adam bekas Bengkel Kemahiran Hidup

Setelah beberapa hari kelas, ada ibu pelajar bersuara dalam group whatsapp. Anak dia balik mengadu sakit pinggang. Ada juga anak yang demam di minggu pertama persekolahan.

Meja kerusi Bengkel Kemahiran Hidup

Mommy terus tanya pada Adam. Adam pon kata dia sakit badan. 

Cuba fikir kan, kita masuk bengkel paling lama pon 1 atau 1 setengah jam. Anak-anak ni terpaksa berjam-jam duduk atas kerusi tanpa penyandar. 

Cikgu kata hujung bulan Januari baru dapat meja kerusi. Aduh. Kesian anakku. 

link

Mommy siap survey kerusi untuk Adam guna sementara waktu. Tapi Adam kata tak apa. Adam tu mesti dia taknak kalau dia seorang saja guna kerusi lain. Huhu. 

Alhamdulillah, pertengahan bulan Januari kelas Adam dah dapat kerusi dan meja. 

Dapat kerusi meja baru setelah 2 minggu belajar

Luas lah kelas adam dah dapat bengkel. Tapi pelajarnya ada 46 orang. Tetap kelas sampai ke belakang. 

Cikgu kongsikan gambar. Tu haa Adam Rayyan baris ke 4

Gotong royong mengemas dan mengecat

Cikgu ada buat gotong royong mengemas dan mengecat kelas. Ibu bapa yang ada masa turun padang membantu cikgu mengemas dan mengecat kelas. 

Cikgu pilih baby blue & pink

DaddyG wakil mommy buat kerja gotong royong mengecat kelas Adam

Gigih ibu bapa bergotong royong

Mak-mak pasang wallpaper

Cat luar kelas

Tinggi-tinggi serah pada ayah-ayah

Turunkan meja bengkel dengan tali

Ayah-ayah hebat

Sebelum dan selepas


Sebelum dan selepas

Sebelum dan selepas

Moga anak-anak 2 Berlian lebih semangat belajar dan cikgu pon bersemangat mengajar.