Tibehhh.. ahahahaa tadi mommy scrolling wall facebook. Ada la friendlist mommy update artis yang serupa dengan wajah dia. Mommy teringin nak tahu juga, siapa kembar mommy? 

Bini Gomez kembar Selena Gomez

Suami mommy dikenali sebagai Gomez. Sebab tu nickname beliau DaddyG iaitu Daddy Gomez. 

Bini Gomez kembar Selena Gomez

Dahsyat eh mommy irra kembar Selena Gomez. Hahahahahaa


Kahkah. Terus mommy update blog. LOL. Mommy bukan perasan eh! Ini semua kerja FACEBOOK 😂😂😂
Mommy yang nak Amal pergi sekolah sebabnya:-
1. Boleh belajar berkawan
2. Boleh belajar lebih banyak perkara. Bukan belajar ABC sahaja, belajar mengenal dunia luar.
3. Masa 4 jam di sekolah terisi dengan perkara bermanfaat

Mommy dah sarat mengandung. Mommy tak boleh nak buat macam-macam untuk Amal. Nanti ada baby, mesti mommy pon sibuk dengan baby pula. 

Mommy dah ajar Amal mandi sendiri. Berak sendiri. Pakai baju sendiri. Amal boleh buat semua sendiri.

Mommy tak boleh buat homeschooling. Mommy tak kuat nak melayan. Dulu ya mommy boleh ajar tuisyen. Tapi tidak lagi sekarang. Mommy tak boleh stress. Mommy taknak stress. Mommy akan cuba minimumkan stress. Bahaya tau hidup dalam stress ni. Orang lain boleh buat homeschooling, silakan. Kita tak serupa. 

Hari pertama Amal sekolah
Hari ni hari pertama Amal sekolah. Adam hari kedua sekolah tahun 2019. Anis pula hari pertama sekolah tahun 2019.

Adam dah 8 tahun. Jadi mommy daddy tak teman Adam ke sekolah. Adam naik van sekolah macam biasa.

Anis dah mula sekolah masa 4 tahun, iaitu tahun 2017. Anak nombor 2 ni senang nak cara. Dia yang nak pergi sekolah masa 4 tahun. Senang nak handle. Tak menangis.

Hari pertama Amal sekolah adalah hari di mana ibu bapa kena datang juga. Jadi Amal ok saja. Ada Anis dan daddy. Sementara mommy pergi klinik gigi.

Hari pertama Amal ke sekolah.

Daddy hantar gambar Amal makan rambutan sahaja. Amal sangat suka makan rambutan. 

Amal makan rambutan sahaja

Selesai di sekolah Amal dan Anis, daddy ambil mommy kat Klinik. Tengok-tengok Amal dah tertidur di belakang.

Tak sampai rumah dah terlena. My first day!

Hari kedua Amal sekolah
Hari kedua baru betul-betul Amal sekolah. Amal mula berdrama. 

"Anis tak ada, Amal taknak pergi sekolah"

"Mommy, mommy ikut ya amal pergi sekolah?"

Macam-macam lah pujuk rayu Amal sambil air mata bertakung. Sesekali Amal kesat air mata. 

link

Mommy kata "Ok, Amal pergi dengan van CikSal, nanti mommy pergi sekolah Amal."

Depan kamera haruslah senyum

Cikgu kirim gambar di group whatsapp

Mommy ada kat sekolah. Yeay!

Kawan sekelas Amal

Jumpa saja mommy, Amal terus berceloteh. 

"Mommy tadi kawan amal buat macam ni kat Amal. Geli. Hihihi", kata Amal sambil cubit kedua-dua pipinya. 

Amal bercerita macam-macam. Daddy balik, ulang cerita kat daddy pula. 

Hari ketiga Amal sekolah
Esoknya Amal mula drama lagi. Nak mommy teman dia ke sekolah. Arghh saja lah tu. Kali ni mommy iyekan sahaja tapi mommy tunggu di rumah. Haha

Comelnya anak mommy

Hari keempat Amal sekolah
Amal dah ok. Mommy hantar naik van sekolah. Mommy tunggu Amal balik dengan ciksal kat depan rumah.

Amal versi lain

Terima kasih cikgu bagi gambar

Makan nasi lemak dalam talam

Alhamdulillah. Amal seronok nak pergi sekolah. Balik sekolah dia akan ulang apa yang cikgu ajar. 



Preloved Tuffing IKEA | Selain masalah anak-anak mommy yang penakut nak tidur sendiri, kedudukan kipas dalam bilik ini tak strategik. Kipas terlampau tinggi hingga tak terasa anginnya. Kemudian pasang kipas duduk, tak sampai pula angin kat orang atas. Daddy dah suka sangat sebab double decker ni akan buat bilik jadi luas. Suka tapi tak ada orang guna, rugi lah juga. 

Harga asal RM499
Harga preloved RM300 (self-pickup Meru, Klang)

Berminat boleh whatsapp mommy irra wasap.my/60133560192

Before disassemble

After disassemble


Klik: Tuffing IKEA

Baru mommy nak share #2018bestnine . Thank you for your likes!

2018 @mommyirra

Eh adam saja tak ada. Tu lah adam dah mula tak suka bergambar.


Ni link IG mommy. Jom follow.


Boleh juga follow ig adam rayyan.

Ig @adamrayyanmohdrafhan


Bila mommy rajin mommy update la. Maybe dah boleh bagi Adam sendiri update IG dia. 
Sejak mengenali Vaseline Deodorant Dry Serum Ultra Whitening, mommy terus suka lah. Tambahan sekarang ni musim panas dan mommy tengah mengandung. Berpeluh teruk badan terutamanya ketiak. Masam pula tu. Mommy sendiri tak tahan. Tapi masalah tiada lagi dengan adanya Vaseline Deodorant Dry Serum Ultra Whitening. 


Konfiden nak angkat tangan tinggi-tinggi bila tiak dah wangi..hehehe

link

Awak kena cuba tau Vaseline Deodorant Dry Serum Ultra Whitening tau

Mommy ada buat survey dekat Ig Story mommy. Apa yang anda tak suka dengan deodorant lama anda? Antara sebabnya adalah:-

Apa yang anda tak suka dengan deodorant lama anda?

1. Lekat kat baju. Menyebabkan baju cepat rosak.
Ok masalah ni memang masalah besar. Mommy sendiri hadapi apabila membasuh baju daddyG. Kat bawah lengan baju warna dah lain macam. Padahal baju masih elok.
Tapi anda tak perlu risau kerana Vaseline Deodorant Dry Serum Ultra Whitening bersifat mengeringkan. Jadi tak melekat pada baju.

2. Melekit
Deodorant yang melekit akan buat kita tak tak selesa. Jadi sebab tu anda kena cuba Vaseline Deodorant Dry Serum Ultra Whitening yang tidak melekit. 

3. Bau tak tahan lama
Vaseline Deodorant Dry Serum Ultra Whitening tahan sehingga 48 jam(haha mommy salah type lah kat dalam gambar di bawah)


3 sebab anda perlu cuba Vaseline Dry Serum Ultra Whitening

Dengan Vaseline Deodorant Dry Serum Ultra Whitening ni, cuaca panas macam mana pon dah tak ada masalah. Ketiak rasa kering dan selesa. Paling best dah tak ada ketiak masam. Muahahahaa. Bau ketiak sendiri boleh pitam, macam mana la nak duduk sebelah orang. Haha

Kat mana nak dapatkan? 
Senang sangat. Kat mana-mana anda shopping barang keperluan seperti Tesco, Guardian, Watsons, atau boleh buat belian secara online. 

Cuba tau! Rugi kalau tak cuba.
Sekali cuba B&B Baby laundry detergent dari Korea ni terus jatuh cinta. Produk natural dengan bauan natural.

B&B Baby laundry detergent dari Korea

Kenapa perlu pilih B&B?

B & B adalah jenama semulajadi dari Korea, bebas dari bahan berbahaya dan diperbuat daripada bahan semula jadi. 

link

Ciri-ciri dan manfaat

  1. Formula paten diperbuat daripada 7 ekstrak semula jadi: kacang fermentasi, pokok willow, portulaca, kayu manis, oregano, pokok cypress dan akar skullcap yang mempunyai kesan antibakteria dan melindungi kulit.
  2. Mengandungi buah Murumuru, tumbuh di Amazon, yang mempunyai kesan pembersihan semula jadi.
  3. Aroma semulajadi menghiburkan minda dan badan melalui aroma terapi.
  4. Lebih 97% biodegradibiliti (Diuji oleh Makmal Pengujian Sintetik Kimia Korea).
  5. Mesra dan selamat untuk kulit (S-mark yang diberikan oleh Makmal Pengujian Sintetik Kimia Korea).
  6. Tiada bahan kimia berbahaya (pengawet, SLS, SLES, ejen mencerahkan fluoresen, fosfat, sintetik).
  7. Tiada kerengsaan kulit.

Pertama kali melihat TILAM AIR / Aqua Mattress, teknologi yang menyokong tubuh ketika tidur sangat mengujakan untuk buat mommy mencubanya.

Tilam air

Tilam air ini boleh :-

  1. Mengurangkan tekanan pada tulang belakang
  2. Menyediakan & menyejukkan sensasi
  3. Hama anti debu, antikulat dan anti bakteria

Tilam air

TILAM AIR OCA WATER MATS
1) Menyediakan sokongan cecair berkesan, memastikan berat badan disokong sama rata.
2) Penyejukan dan kehilangan haba yang lebih baik.
3) 100% anti bakteria, anti kulat dan anti-habuk.
4) Boleh dibasuh dan kalis air.
5) Bersih.

Rasa sejuk

Tilam itu akan ikut bentuk tubuh kita. Memang rasa lain. Dah nama TILAM AIR. Jadi rasa sejuk sahaja. Kalau hari hujan, kita rasa nak tidur saja kan? Mujur tak tertidur dekat situ. Haha. Sangat selesa ya.
Bukanlah manja nak kena tidur beralaskan tilam mahal. Namun pemilihan tilam yang betul membantu memberikan tidur yang lena untuk kesegaran sepanjang hari. Itu pada saya, bagaimana anda pula?

Faktor peningkatan usia dan beranak baby besar sangat memberi kesan kepada tulang badan mommy. Beza sangat melahirkan bayi seberat 2.88 kg berbanding 3.67 kg. Namun tak perlu dibandingkan dengan orang lain. Rangka badan kita pun berbeza. Alhamdulillah awak tak sakit.

Mommy teringin juga belikan untuk emak dan abah di kampung. Mana tahu membantu mengurangkan sakit badan mereka. Mak kan sakit pinggang. Nak tidur pon sakit. Abah tak cakap sakit pon, tapi kak tahu abah sakit. Kak yang muda ni pon sakit sana sini.

Kalian kalau nak belikan hadiah pada mak ayah,  TILAM AIR boleh masuk dalam list anda. Jom menabung sekarang!

Gigi berlubang jangan biar sampai sakit | Aku sendiri tak tahu kenapa aku boleh biarkan gigi berlubang. Seingat aku, gigi yang mula-mula jadi mangsa korban adalah disebabkan aku suka makan coklat sebelum tidur. Padahal dah belajar, sebelum tidur kena gosok gigi. Disebabkan aku buat remeh dah nak "sedap" sahaja, sedap lah kuman membiak sehingga gigi berlubang dan sakit.  Masa ni doktor decide nak buat rawatan akar. Tapi aku kerap sedut gigi dengan lidah untuk buang makanan tersekat. Disebabkan habit aku sedut gigi tu menyebabkan rawatan akar gagal dan doktor terpaksa cabut. Ini gigi korban pertama sebelum kahwin. 

Gigi kedua jadi korban adalah semasa mengandungkan anak pertama. Ini pon kes aku biarkan gigi berlubang. Doktor nak buat rawatan akar juga. Tapi rawatan terpaksa ditangguhkan kerana aku mengandung. Untuk rawatan akar kena xray gigi. Disebabkan aku sendiri dah tak boleh tahan sakit gigi, aku decide untuk cabut sahaja. Sakit cabut gigi tak selama aku menanggung sakit gigi.

Sekarang aku korbankan gigi geraham yang ketiga. Masalah yang sama. Gigi aku dah sakit sangat. Aku tak rela nak menanggung sakit dah. Cabut pun sakit sebenarnya. Tapi sakit cabut ni beberapa hari sahaja. Sakit gigi kalau tak cabut, boleh buat aku mengamuk sepanjang hari. Sakit dia tangkap kepala. Tak boleh anak bising. Tak boleh anak menangis. Semua yang berlaku jadi gangguan. Stress.

Jadi lepas ni aku kena jaga elok lah gigi aku. Takkan nak korban gigi lagi? Itu lah jadi nenek gigi tinggal dua. Ahahaha no! Nehi! 

Anak-anak pon aku puas la bebelkan mereka supaya gosok gigi, jaga gigi. 

Kalau gigi rosak kena cepat-cepat lah bawa jumpa doktor. Huhu walaupun tak ada kereta, kena juga la ikhtiar naik grab pergi klinik gigi. Sebab malas nak kacau daddy yang sibuk tu lah, bila dah sakit sangat, baru jumpa doktor. Uhuhuhuu

Ni aku nak abadikan gigi aku kat dalam blog aku ni. Seram. Tapi entah kenapa kali ni aku minta gigi aku. Kalau dulu aku buat tak tahu je gigi macam mana. Kalau aku tengok mungkin aku akan lebih berjaga-jaga kot kan. Besarnya gigi. Macam mana gigi yang akar besar macam tu pun boleh rosak. Haish la mommy irra. Why? Why? Nasi dah jadi bubur. Jaga sahajalah gigi yang ada. Plus jaga gigi anak-anak. 

Aku blur kan gambar ni. Aku sendiri ngeri. Besar gigi tu. Patut berpusing-pusing kepala masa doktor nak cabut. Harapkan aku ubat bius.

Beza sangat apabila anak-anak sakit berbanding mommy. Mommy kena mengadu berpuluh kali, baru daddy bagi perhatian. Anak-anak baru ada rashes, daddy dah bising-bising minta mommy sapukan ubat.

Set Bare Nuhcessities

Mommy ada ekzema sejak mengandung anak ketiga tahun 2015. Mommy dapatkan set Bare Nuhcessities disebabkan ekzema mommy yang makin merebak. Dari betis dah naik ke paha dan tangan. Ada tempat yang gatal sangat. Tapi untuk entry kali ini mommy nak cerita pasal anak-anak sahaja.

Daddy: Tengok la leher anak ni. Kulit makin tebal dah.
Mommy: Oh, dia main panas, jadi la macam tu.
Daddy: Letak la apa-apa. Nanti makin teruk pula.
Mommy: Letak la Baby Balm Bare Nuhcessities ni.


Baby Balm Bare Nuhcessities

Sayang sungguh daddy pada anaknya. Mommy bukan tak sayang. Anis tu, dah tahu tak boleh berpeluh, bagi juga badan berpeluh-peluh sampai kulit jadi tebal.

Mommy pula memang tengah guna Bare Nuhcessities ni. Jadi kita kongsi-kongsi ya.

Kalau ikutkan hati mommy, mommy biarkan sahaja ia baik sendiri. Tapi daddy dah bising kan. So mommy sapu lah tanpa ragu. Kenapa?

Bare Nuhcessities produk natural

Bare Nuhcessities adalah produk natural. Bahan-bahan dalam Bare Nuhcessities Baby Balm adalah bahan-bahan natural seperti:-

Bahan dalam Bare Nuhcessities Baby Balm ada dalam detail produk di laman web Bare Nuhcessities

Hari pertama tu saja lah daddy sapu. Lepas tu, tugas mommy lah sapu pula. Mommy sapu setiap kali lepas mandi. 2x sekali.

Mommy sapu Bare Nuhcessities Baby Balm sebelum Anis ke sekolah.

Mommy tak perlu risau kerana Bare Nuhcessities Baby Balm bebas bahan merbahaya. Yang ni mommy boleh check dekat EWG.org/skindeep. Bila mommy dah tahu pasal EWG ni, sebelum mommy nak guna apa-apa produk, mommy akan check dulu ingredients kat EWG.

Bare Nuhcessities bebas bahan merbahaya

Selepas beberapa hari mommy sapukan Bare Nuhcessities Baby Balm pada leher Anis, kulit Anis jadi lembut semula. Tak ada dah kulit kasar(ruam yang tebal).

Perubahan selepas menggunakan Bare Nuhcessities Baby Balm

Kulit anis baru sahaja jadi rashes dalam seminggu dua macam tu. Jadi cepat lah ia baik. Kaki mommy dah hampir 4 tahun ada ekzema. Lambat lah nak baik. Tapi mommy tetap guna set Bare Nuhcessities untuk mengurangkan gatal-gatal. Doakan ekzema mommy tak makin teruk ya. Risau tu risau juga. Benda ni jadi masa mengandung. Benda ni makin teruk pon masa mengandung lagi. Cuma lagi bagus la mommy yang ada ekzema daripada anak-anak.

Bukan Anis sahaja yang jadi rashes akibat berpeluh. Amal pon sama. Jadi bila nampak rashes naik sahaja, mommy terus sapu baby balm ni. Hurm cuaca sekarang pula panas sangat kan. Lagi cepat anak-anak berpeluh. 

Mommy recommend ibu-ibu yang ada anak kecil menggunakan produk Bare Nuhcessities ni. Mommy pun dah standby stok untuk baby yang bakal lahir nanti. Kulit baby yang sensetif tak boleh terdedah dengan bahan kimia merbahaya. Lebih-lagi lagi baby yang ada ekzema. Lega mommy ada Bare Nuhcessities ni. Nanti mommy sambung lagi cerita pasal Bare Nuhcessities ya. Nak tahu lanjut boleh layari lama web atau ikuti facebook dan instagram Bare Nuhcessities.