3 malam tanpa daddy

Daddy pergi oustation ke Terengganu. Maka tinggal lah kami 4 beranak sepanjang daddy tiada.


Pagi hari Khamis semua ikut ke Shah Alam. Adam tak pergi sekolah. Semalam Adam demam dan lelah. Dengan sakit kaki lagi. Kesian sangat tengok. Risau badan dia tengah tak kuat tu jadi lambat lagi nak baik.


Berkumpul lah tiga beradik hari ini di waktu persekolahan. Lepas hantar daddy, mommy bawa tiga beradik ni ke Taman Tasik Shah Alam.


Letih juga datang ke sini. Dalam gambar nampak seronok je la. Baru 5 minit sampai kat taman, adam minta nak kencing. Grr... Selesai urusan sambung main semula.. Tak sampai 5 minit adam nak berak pulak.. Grrr lagi...


Petang tu mommy bawa Adam pergi mengaji Iqra.


Hari Jumaat, mommy siapkan Adam ke sekolah dengan pantas sekali. Haha sebabnya mommy terlena. Naseb memang baik sebab mommy terjaga pukul 7.05 pagi.. Siapkan Adam mandi dan breakfast. 7.15 naik van sekolah.

Mommy cirit birit. Mommy bangun pukul 2 pagi, 4 pagi dan 6 pagi. Semalam cirit jugak sekali pakej muntah tapi dah ok. Bersambung hari ni pulak. Manja betul la perut ni.

Balik dari sekolah, adam pergi mengaji iqra dengan Aiman. Lepas mengaji Aiman lepak kat rumah. Amirul dan Azim join sekali.


Adam tak main sangat pon. Dia kan dok lelah lagi. Kalau main over je hokhekhokhek nafas dia. Budak-budak seronok main tak hengat apa dah.. Mommy penat tau. 

Petang tu Adam keluar main lagi. Mommy lagi penat kali ini sebab daddy tak ada. Kalau daddy ada boleh suruh daddy urut.


Lebih kurang pukul 7 malam, kakak mommy bagitau nak datang rumah. Jadi malam tu mommy kemas-kemas rumah tunggu kak. Kak sampai dah lewat, Adam Anis Amal dah tidur. 

Boleh pulak malam tu semua buat hal. Amal jaga menangis. Adam batuk sampai terjaga dan menangis. Anis pon terjaga dan menangis. Haruuuu la ampa ni...daddy takdak ni...

Sejam jugak la nak cool down semua dan tidur balik. 

Esok pagi baru lah Adam Anis Amal jumpa maklang dan sepupu mereka Amni dan Amzar. Masuk geng! Senang hati mommy dok borak ngan kakak. 


Agak depa dah boring, mommy keluarkan kolam mandi. Haaa tau la boring sebab dok mencari apa nak main. Hahaaa


Mandi la sampai kecut. Adik Amal bateri dah weak. Kakak abang seronok mandi, adik tidur lena. Petang tu kak balik. Adam Anis Amal sambung main kat rumah jiran. Main lagi? Hahaa budak kan mana dia tau penat..


KakNah ajak pergi rumah dia ada buat majlis hari jadi anak bongsunya Intan malam tu. 


Amboi seronok depa makan kek. Beriya sungguh makan kek terutamanya Adik Amal. Tak padan dengan setahun 4 bulan. Kakak Anis pantang sampai 2 tahun tau. Sebab tu kita terperuk je dalam rumah tak boleh pergi mana-mana. Sekarang ni kalau jumpa apa saja makanan hampa balun nooo... 


Hari Sabtu malam semua tidur lena. Adik Amal seorang je la yang tak pernah tak jaga cari "nenen" tengah malam.


Hari Ahad pagi, sedang mommy melayan rambutan sendirian di depan rumah, terkejut mommy Adik Amal ada sebelah. Tak dengar bunyi apa pon. Atau mommy khusyuk sangat makan sampai tak perasankan adik.. Haha


Hari ni kita main dalam rumah je ye. Pagi-pagi ni Adam mengamuk cari pensel kaler dia. Haihhh spoil je mood pagi-pagi hari. 


Pukul 7.06 mommy gerak ke Shah Alam ambik daddy. Hari ni adik Amal baik sangat tak bunyi apa pon duduk dalam carseat. 


Masa balik dari hantar daddy hari tu dia punya mengamuk la taknak duduk dalam carseat. Macam macam hal la anak.. Bertabah jela mommy. .

Susah la tak ada daddy ni.. Tak suka tak suka.. Happy anak-anak bila jumpa daddy. Anis paling teruk sampai nangis-nangis. Semua rindu daddy.. Mommy lagi laaaaa.... Dah jangan outstation jauh-jauh lagi dah..

4 comments:

  1. baru 3 hari..huh...laki ida offshore 3 minggu..byangkan..huhu..

    ReplyDelete
  2. Alahai.. Cian mommy uruskan mereka bertiga tanpa daddy ye..
    sabar jelah mommy ye..

    ReplyDelete