Petua tingkatkan imun sistem tubuh

Petua tingkatkan imun sistem tubuh

Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Beras Rebus
Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Beras Rebus

1. Beras rebus

Ini herbalist yang bagitahu mommy. Beras rebus boleh up immune sistem. 88% khasiat beras rebus masih ada dan kita akan mendapat khasiat darinya berbanding beras putih yang tiada apa-apa khasiat kerana teknologi pemutihan beras.

Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Bawang putih mentah
Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Bawang putih mentah

2. Bawang putih mentah

Paling mudah nak jumpa. Takkan kat dapur tak ada stok bawang putih kan? Tapi mampu kah anda? Krik krik krik! Kalau anda mampu anda memang hebat. Jimat belanja. Badan pon sihat.

Selalu kita dengar petua nak hilangkan demam dan selsema baby, bawang putih dibakar tanpa membuang kulitnya. Kemudian buang kulit dan tumbuk. Campurkan sedikit minyak zaitun dan sapu di kaki baby.

Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Habbatussauda aka jintan hitam
Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Habbatussauda aka jintan hitam

3. Habbatussauda aka jintan hitam

Petua mudah juga. Masukkan jintan hitam dalam masakan anda! Jimat dan sihat. 

Petua tingkatkan imun sistem tubuh | VCO, minyak kelapa dara
Petua tingkatkan imun sistem tubuh | VCO, minyak kelapa dara

4. VCO, minyak kelapa dara

Minyak kelapa dara boleh dikatakan masih murah untuk dimiliki. Baby baru lahir dah boleh amalkan minyak kelapa dara menurut herbalist.

Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Jus tumbuhan hijau Organik
Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Jus tumbuhan hijau Organik

5. Jus tumbuhan hijau Organik

Pastikan tumbuhan yang anda perolehi adalah tumbuhan organik ya. Kalau tidak, sama seperti kita memakan toksik(racun perosak yang digunakan pekebun)

Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Pevoo, Palestine Extra Virgin Olive Oil
Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Pevoo, Palestine Extra Virgin Olive Oil

6. Pevoo, Palestine Extra Virgin Olive Oil

Extra virgin olive oil cari yang asal dari Timur Tengah seperti Pevoo. Mudah dah nak cari kerana ramai dah yang mula menyedari kepentingan makanan sunnah ini.

Tapi mommy masih ada masalah nak menelan pevoo. So mommy masukkan dalam makanan yang dah disejukkan.

Petua tingkatkan imun sistem tubuh | LagtoGG
Petua tingkatkan imun sistem tubuh | LagtoGG

7. LactoGG

Moden sikit, kita amalkan terus bakteria baik(probiotik). Kalau nak tradisional, bakteria baik ada dalam tempoyak mentah dan tempe mentah. 

Kenapa lagtoGG? Dalam banyak-banyak probiotik yang ada, jenama ini yang sesuai untuk baby. 

Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Olivenol
Petua tingkatkan imun sistem tubuh | Olivenol

8. Olivenol

Olivenol merupakan pati buah zaitun. Berkhasiat tetapi mahal harganya. Kalau mampu apa salahnya.


Ada lagi rasanya makanan yang boleh up kan immune sistem kita. Tapi mommy sekeluarga hanya mengamalkan beras rebus (klik sini). Sebab hari-hari kita makan nasi. Kenapa nak makan nasi putih yang tiada khasiat kan? 

Di samping itu, mommy gantikan gula putih yang merupakan racun merbahaya kepada gula organik(klik sini) dan gantikan garam putih kepada garam bukit (klik sini) yang mempunyai 84 unsur mineral asli yang diperlukan oleh badan kita. 

Jom ubah gaya pemakanan hidup yang sihat untuk kecantikan luaran dan dalaman!



11 comments:

  1. bawang putih tu mmg bagus.. kalau x dpt makan mentah, kena beli pil.. telan je hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi bau bawang putih tu yg tak tahan..hehe

      Delete
  2. bagus entry ni... dulu immunity ena lemah sgt..ena amal vitamin C shaklee dan nutriferon..alhmdulillah sepatotnya kene operate buang tonsil sebab selalu sgt sakit tekak n demam..skang doc kata x payah proceed operatio dah..alhmdulillah..

    ena dtg singgah bw n follow irra;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. shaklee mmg best, cn pn amalkan vitamin c shaklee gak

      Delete
  3. BAGUSS :D teruskan share entry yg baik :)

    ReplyDelete
  4. keluarga kc pulak amalkan makan garlic mentah.takdelah makan. potong kecik2 then telan dengan air.mcm kita telan pil ehhe

    ReplyDelete
  5. Perkongsian yang sangat bagus. Saya pun amalkan olivenol plus untuk anak2 yg ada ada ekzema. probiotik lactogg kami belum consume, tapi lacto-5 pun sesuai jugak untuk baby. lactogg amat bagus kalau ada masalah seperti rotavirus. alternatif kepada olivenol, kita ada produk tempatan yang lebih murah iaitu redoxamin. tapi personally saya perefer olivenol sebab dah biasa amalkan.

    ReplyDelete