Unpasteur Susu Kambing Panching Farm


Susu segar ada dua jenis; pasteur dan unpasteur.

Yang mana lebih baik? Jom kita study apa perbezaan antara susu segar pasteur dan unpasteur.

Susu Segar (unpasteur) adalah susu yang datang secara terus dari haiwan ternakan (lembu, kerbau atau kambing). Susu Segar mengandungi hampir 99.9% khasiat susu sebenar. Susu Segar biasanya boleh dibeli terus dari ladang atau melalui orang persendirian (penternak lembu atau kambing). Susu Segar agak sukar dicari di kawasan bandar.

Susu Segar pasteur sama seperti susu segar di atas, bezanya susu ini telah melalui satu proses pempasteuran di kilang. Tujuan pempasteuran adalah untuk memastikan bakteria yang ada dalam susu segar dibunuh. Jadi susu segar boleh disimpan lebih lama dalam suhu sejuk 30 hingga 40 C.

Perbezaan nutrisi
   
Kalsium dan Phosphorus      
Susu segar 99.9% 
Susu segar pasteur 95%

Thiamin dan Vitamin B12
Susu segar 99.9% 
Susu segar pasteur 85%

Vitamin C
Susu segar 99.9% 
Susu segar pasteur 80%

Sebelum ni mommy Irra minum susu Kambing Nubian. Nubian merupakan susu pasteur. So lepas ni mommy nak cuba unpasteur susu segar Kambing keluaran Panching Farm. Mommy dah booking pon. Nanti dah dapat mommy buat review pasal Unpasteur Susu Segar Kambing. :D


Ini merupakan kambing-kambing di Panching Farm. Putih bersih dan selalu di mandikan.





Sedap ke? Kena tunggu mommy rasa dahulu. Arghh tak sabar tunggu stok susu segar kambing Panching Farm awal Mac nanti.

So semua dah boleh buat kesimpulan susu segar mana yang lebih baik kan? Jom amalkan pemakanan sihat dan sunnah Nabi.

22 comments:

  1. Tak pernah minum.. Kalu minum mesti terbayang muka kambing.... He He He..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...susu kambing berkhasiat...sedap

      Delete
    2. Ramai yg kata susu segar kambing panching farm ni xde bau,,,tak sabar nak try

      Delete
  2. Salam singgah, khasiat susu kambing memang terbaik! Studioous.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. susu kambing ni kalau yang betul2 orginal mmg tak boleh den nak minum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baca ramai review takde bau susu brand ni

      Delete
  4. Can go susu freshh dr ladang ...
    susu mmg bagus....byk vitamin dan zat...
    cuma tekak ni x boleh dipaksa pastu akan keluar terus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin sbb ira fikirkan baby...so boleh minum camtu je

      Delete
  5. Segala yg dtg dr kambing mmg x boleh diterima tekak. Beli hanya utk hubby dan ank2 shj...

    ReplyDelete
  6. x leh minum susu..asal minum jer keluar balik..huhu

    ReplyDelete
  7. xpnh minum. sama mcm susu lembu kah?

    ReplyDelete
  8. tak suka susu putih. susu coklat suka lah :D

    ReplyDelete
  9. Hwhehe susu tak berapa nak blh minum huhu ,.

    ReplyDelete
  10. mcm mana nak dapatkan susu kmbing fresh nie ira..?

    ReplyDelete