Tips membeli baju baby baru lahir


Huwaaa... Mommy ada masalah ni. Walaupon bukan anak pertama, bila bab nak pilih saiz baju tu, pening! 

Pengalaman anak pertama dan kedua bambambam. Kalau beli baju newborn tu, belum habis pantang dah tak muat nak pakai.

Tapi bila telek baju saiz 3-6mo pulak macam besar la hai baju ni. Nak jugak ber"jangok" kan kecik-kecik ni. Walaupon baby taktau apa. Mommy dia la berlebih-lebih ni.

Haishhh anak yang ketiga dah ni. Tapi masih terpinga-pinga bila shopping tu. Pastu kena marah sebab lama sangat memilih. Uhuk!


Mommies please help me! Nak beli baju baby saiz apa ye? Baju lengan panjang/baju tidur baru beli sepasang je. 

Pandai dah kakak ni pakai kasut sendiri


26 comments:

  1. saya lebih suka beli baju yang bukan newborn punya...boleh pakai lama sebab baby ni cepat membesar...lebih banyak baju lengan pendek dari lengan panjang...

    ReplyDelete
  2. mommy lain pliss tolong..hihi... :D

    ReplyDelete
  3. Beli baju newborn sikit je buat lenjan2 pki kt umah. Yg lain2 beli 3-6 mth.

    Kalo baju tido beli cam jumpersuit senang. Dah sekali seluar. Tak pyh nk basuh dan lipat byk baju.

    ReplyDelete
  4. klau anak sebelum smua bam2, better ambik size s. nak ambik newborn, selai 2 cukup la. ambik saiz s sket, saiz m sket. takpun ambik size 0-3 month tu. klau saiz 3-6m tu besar jugak. boleh pakai lepas pantang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu tgk rasa mcm besar 3-6m tu sy amik 0-3m

      Delete
  5. lama memilih barang tu OK faham stendard ! Owh wanita ..hihi jgn marah lak ea..

    ReplyDelete
  6. Kalau baby new born, biasa nak prepare berapa helai baju ye? Selalu dengar tips jgn beli baju newborn banyak2 sebab dieorang cepat membesar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang ada bb yg cepat membesar. Kadang ada yg kecil comey je. Tak tahu la...elok belimsikit2. Dh keluat beli lagi...tapi dlm pantang xleh la nak jalan keluar beli baju

      Delete
  7. alamak belom jadi mommy tak tahu nak advice cem mano.. tapi kalo still ade baju anak2 yg lain bleh aje pakai dulu.. eh bukan maksud jgn beli. beli tp beli size yg besar sikit. xde la kejap aje dia bleh pakai..

    aceceh pandailah nak kasi nasihat =P haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baju kakak mommy bg kat org..ehehe...

      Delete
  8. baju newborn memang xdapat pakai lama.salma suka belikan baju 0-6 months terus.pakai baju nampak besar sikit pun tetap comel.hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nmpk besar tu tak best...tapi baby anis 3.67... Mmg new born baju kejap je pakai

      Delete
  9. kak lya lbh suka bli yg besar sikit..Ada la yg sedang2 jer tp bli tak byk..Ankw nj cpg membesar ..sddar tak sdar bju dah tak muat dah huhuhu..Tp kak lya klau mood baik dtg mmg bli gak walaupon kecik takde laaa ank nampak pkai bju org sbb besar hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak pompuan kita nk baby berlawa...hehehe

      Delete
  10. Apapon bab2 bli baju ank2 ni terserah pd kita sbg ibubapa..kdg2 ada yg ibu bapa terlampau excited tgk bju byk2..Bli byk sekaligus..tp bila sampai masa nk pkai dah tak muat sbb ank mkin membesar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adam dulu smpi besar boleh pakai. Sbb bli besar. Anis sbb girl kot. Daddy dia kata besar sgt. So amik newborn. Skali kejap je pakai. Haha

      Delete
  11. kalau beli romper jangan beli bebanyak,, sebab baby cepat besar,,,

    ReplyDelete
  12. kakak dah nak dapat adik mestilah pandai pakai kasut ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakak ni cepat sebab ada tok guru...hehe

      Delete
  13. aRz dulu masa anak pertama beli sendiri ja. almaklum wife kena tahan di hospital. nasib baik semua ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hebat la...haha...tapi sbb dh xd choice mesti boleh buat kan

      Delete