Penggunaan tanda soal yang berulang ???


Cuba baca ayat di bawah. 

Awak apa khabar?
Awak apa khabar???
Berapa harga barang ini???
Dah makan belum???
Sayang sihat???
Sayang sihat?
Ko dari mana???

Nampak tak perbezaan penggunaan tanda soal yang berulang?


Sebenarnya nak tanya ke nak marah?

Dah nak tanya, tanya la elok-elok. Walaupon dalam penulisan, kena tahu bersopan juga.


Stress ooo baca ayat macam tu. Nak jawab tapi rasa macam kena marah.

Kalau kena marah, selalu saya diam jela. Takuttt. Hahaha. Grrr.

Sama juga la penggunaan tanda seru dan penggunaan huruf besar. 

Orang berbudi kita berbahasa. Walau di alam maya sekalipon.

Peace no war!

20 comments:

  1. Ye la..selalunya tanda soal banyak ni menandakan marah.

    Kaalu caps lock tu tak tahu la sebab akak pernah juga komen guna capslock .bukan sebab marah tapi sebab malas nak betul kan balik.heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes yg boleh menyebabkan irra buat entry ni sebab org tu tanya soalan. Tanya bertubi2. Setiap soalan ada tanda soal 3 lagi. Tu yg heran. Kau tanya ke marah?
      Kalau kakak irra sms tanda soal banyak pon irra tegur, marah ke?
      Capslock tu bagus tuk tajuk2 atau kenyataan penting. Haha

      Delete
  2. Hehehe..dayah pun kdg terbanyak jgak..adusss T_T

    ReplyDelete
  3. kihkih kalau qila dgn kengkawan mmg EXCITED GUNA CAPS LOCK HAHAHA XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kwn2 ok la klu semua caps lock...tp klu sebelah pihak caps lock? Haaa tak best la

      Delete
  4. Replies
    1. Kadang2 tu kita boleh consider typo. Hahaa

      Delete
  5. Replies
    1. Irra belajar human user interface...tp bila bgtau kita belajar, org kata tak belajar mana tahu...but then, klu tak belajar pon, semua org kne ada adab penulisan...mcm tulis short sgt smpi xfhm...aq= aku. Rosak semua bahasa huhuhu

      Delete
  6. Replies
    1. Masa buat entry ni tak stress kak ana...hihihi

      Delete
  7. Ekk.. Sya dah terbiasa letak tanda soal atau tanda seru byk.. Tp tak sya tak marah.. nampaknya lps ni kena letak satu je.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm...tgk keadaan la kot...klu irra, ada editor tolong buang byk2 tu tinggal jadi satu je...

      Delete
  8. bahasa di sosial media seringkali disalah ertikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. eloknya kita berhati2 sebelum disalah erti...dh salah erti jadi menyakitkan hati orang tanpa sedar...

      Delete
  9. 1- marah
    2- terkejut
    3 - teremo
    4 - dah habit

    ReplyDelete
  10. Huhuhu kak lya mmg selalu guna hahahaha bukan marah tapi mcm dah jadi tabiat la pulak guna 3 ..4.. tanda soal hahaha

    ReplyDelete
  11. Err..kengkadang trguna..hahha.. Kena slow2 ubah..huhi

    ReplyDelete
  12. halamak..selalu suke tekan tnda soal 2,3 kali..bkn marah tp saje sesuke.. (o)

    ReplyDelete