Beras putih, beras perang & beras rebus


Assalamualaikum dan selamat pagi semua.

Hari ini mommy nak bercerita pasal BERAS. Semalam perbezaan antara beras rebus dan beras perang.

Hari ini mommy nak bercerita perbezaan beras rebus, beras perang dan beras putih.

Perbezaan beras rebus/parboiled, beras perang dan beras putih.

Kenapa beras rebus 11x lebih baik dari beras perang? 
Kerana proses beras rebus dilakukan tanpa membuang kulit. Padi di rendam dan di stim bersama kulit. Selepas kering baru kulitnya di buang. Maka beras rebus ini menyerap lebih nutrisi.

Beras perang perlu direndam semalaman sebelum masak.

Beras putih hampir tiada mineral setelah proses pemutihan dilakukan. Beras putih pon tak boleh lawan beras perang.  


So perbandingan di atas dah boleh buat kita berfikir, beras apa yang seharusnya menjadi amalan seharian kita.

Putih itu bersih. Tapi belum tentu ia bernilai. Malah kalau beras putih, merugikan dan boleh membinasakan kita jika di ambil berlebihan.

Jom amalkan gaya pemakanan yang sihat! 

28 comments:

  1. baru tau beras perang tuh kene rendam semalaman..kihkihkih..maknenye selama nie kite masak salah method la nyeah..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini yg herbalist bgtau...klu tak rendam semalaman, ada enzim yg halang penyerapan zat

      Delete
  2. Ish, Baru tahu beras perang kena rendam semalaman baru boleh masak. Ish. Terima kasih atas perkongsian ini.

    Saya ada email. Nak tanya pasal feed exchange. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ejoy pon kena tukar cara masak beras perang

      Delete
  3. Wah banyak ingo yg kak lya tatau selama ni psal ni..tq irra ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni irra bgtau. So boleh la buat pilihan yg terbaik

      Delete
  4. Nice sharing. Jom tukar kpd beras rebus.

    ReplyDelete
  5. anak sy pnh mkn beras agnesi. cm omputeh slera...huhuuu

    ReplyDelete
  6. explaination terbaikk... banyak info baru hari2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehee...mcm bg lecture pulak..siap peta minda

      Delete
  7. oohh begitu, kenalah bertuksr ke beras rebus ni...

    ReplyDelete
  8. oic...
    putih bersih tu sebab abis dicuci nyer segala2 kan :)

    ReplyDelete
  9. Kepada pembaca yang ingin dapatkan produk berasaskan beras perang, kami ingin syorkan produk minuman ORYGOLD.

    Produk bumiputra kajian UPM. Minuman ORYGOLD sesuai untuk semua peringkat umur, lelaki & perempuan.

    Untuk lihat testimoni produk, klik/copy & paste ke search browser>> http://orygolddrink.com/testimoni/

    ReplyDelete
  10. Tuu laa. Min pun baru tau beras putih tuu selepas proses beras perng.banyak rupanya step nak buat beras

    ReplyDelete
  11. cmne nk msak beras rebus tu. trymsak rse mcm plik mcm xmsak hahaha mkn pn xsedap

    ReplyDelete