Persediaan keperluan mommy & baby sebelum bersalin


Kebiasaannya nurse Klinik Kesihatan Ibu & Anak akan pesan kepada ibu mengandung untuk packing barang baby apabila kandungan mencecah 36 minggu kerana baby bila-bila masa akan pop up.

Bukan barang baby je kena packing, barang mommy pon kena packing juga. Ini adalah senarai barang keperluan mommy.

Mommy's Simple Bag Checklist

Ini pula senarai barang keperluan baby. Mommy dah pernah share sebelum ni.

Baby's Simple Bag Checklist

My Baby’s Simple Bag Checklist

1.   Alas untuk menyalin lampin    ✖️ 
2.   10 helai pampers                    ☑️
3.   Baby wipe (tisu basah)            ☑️
4.   Krim diaper                             ✖️
5.   4 atau 5 set baju seluar          ✖️
6.   3 helai kain muntah                 ☑️
7.   1 Baju sejuk dan 2 topi           ✖️
8.   1 Selimut yang ringan             ☑️
9.   1 Tuala mandi baby                 ✖️
10. 3 stoking & sarung tangan      ☑️
11. Minyak telon                            ✖️
12. Mandian baby                         ✖️
13. Barut baby (3 helai)                 ☑️


Ada yang dah di beli. Ada yang belum. Bila nak beli? Weekend ni la kot. Sekarang baby baru 32 minggu. Ada masa lagi 4 minggu sebelum 36 minggu. 

Tapi kenapa rasa macam 40 minggu dah? Huhuhuu

5 comments:

  1. Berat dah perut tu. Tu yg rasa mcm 40wk dah tu..hehe^^

    ReplyDelete
  2. memang ken standby ni kalau nak ke mana-mana kan ira..

    ReplyDelete
  3. Sha pulak yang teruja sangat ni mommy...

    ReplyDelete
  4. perut kak ira rase besar kot..hikhik

    ReplyDelete