Tips Minum Air Gula MGTT


Sebelum mommy pernah minum air gula, mommy pernah dimomokkan macam-macam pasal air gula ni. Tak sedap lah. Nak muntah lah. Sehingga mommy takut la nak kena minum air gula. 

Setelah pertama kali minum air gula, tak ada pon rasa macam apa yang di kata mereka. Memang la air gula tu manis. Macam lori gula terbalik. Tetapi tak kan tak nak minum air gula sampai sanggup buang air gula tersebut. Dah menipu pula.

Mommy pon dah 4x minum air gula. So kali ni mommy nak share tips untuk minum air gula.


Tips yang mommy Irra gunakan tiap kali nak kena minum air gula:
  1. Set minda bahawasanya air gula ni minum untuk kebaikan mommy and baby. 

  2. Untuk buktikan mommy tak ada diabetes.

  3. Taknak baby besar sebab susah nak beranak. Lagi satu lambat nak baik sebab bukaan besar semasa beranak. Seksa weii!

  4. Minum air gula sekali nafas je. Tarik nafas panjang-panjang dan minum sampai habis. 

  5. Jangan fikir air tu manis. Bayangkan macam minum air biasa je.

Alhamdulillah. Sekali nafas je, habis 250ml air gula. Tak ada muntah. 

18 comments:

  1. pernah buat mcm tu tp lps 5 minit dah rasa nak keluar balik..hehehe tekak mmg tak boleh nak terima kekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena bertahan. Klu idok kena repeat, dah buang masa nak puasa n g klinik lagi. Ehehehe

      Delete
  2. aduhai. hrp2 cx ok la nanti demi anak

    ReplyDelete
  3. Mind set itu penting...yakin boleh! hihihhh... :)

    ReplyDelete
  4. sokong kak junaidah, mindset tu penting.... walaupun orang momokkan memacam.... hihi... sha pun baca je komen2 kat FB pasal minum air gula ni, sha takde kesempatan.... tapi bagi sha benda2 camni dah lali.... air soda bicarbonate lagi tak sedap... tapi dulu sha kena minum... huhu

    kira mindset mommy kuat.... ohhh sha tumpang bangga !! (h)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak baik buat gitu. bagi la yg positif. jadi org lain pon positif. alahhh manis sikit je. air coke tu gula berlambak org xsedau jer. boleh minum pulak..ha ha ha

      Delete
  5. erk..hebat betul minum tak rasa apa..saya minum 3x...3x tu la rasa nak pengsan..sehari tak selera nak makan..kalau ada perisa tu sedap..pernah minum yang takde perisa..rasa mcm minum kordial gula..Kali pertama minum sy rileks je sbb perisa oren..next tu mmg pening..Tp so far tak pernah muntah..cuma bila dah telan tu rasa seksa.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kena buat2 macam xde ada apa2..insyaAllah xde apa2...

      Delete
  6. bagus jgk tips ni..leh apply kalau nk minum ubat yg pahit

    ReplyDelete
  7. Tak naklah minum macam tu.
    Tak minum pun tak apa.

    Saya bukan nafikan tulisan awak cuma saya rasa tak sesuai saya minum cara tu.
    Apa2 pun thanks berkongsi.

    ReplyDelete
  8. hahahaha.. nice share.. betol la tu.. kita nk check sbb bila mengandung ni, high risk kena "gestational diabetes". penyakit diabetes yg hanya datang sebab tgh mengandung. dah beranak nnti dia hilang sendiri penyakit tu.. kalau ada penyakit ni, nahaya sikit, nnti takuty ada banyak komplikasi masa mengandung dan masa bersalin..

    ReplyDelete