Macam Mana Boleh Tau Preggy?

Soalan terawal dari mereka yang memahami: macam mana boleh tahu preggy? Syukur masih dikurniakan mereka-mereka yang memahami. Terima kasih Allah.


Jawapannya: Adam Rayyan kerap cium perut mommy. Perut tak buncit pon. Tapi amat lah hairan dengan perbuatan itu. Masa mengandungkan Anis Insyirah, Adam Rayyan pon suka cium perut mommy. Bezanya masa tu dah tahu ada baby. 

Lepas tu mommy suh la daddyG g cari UPT kit. Resultnya buat mommy Irra terkedu. Satu ke dua. Kabur. Pastu tunjuk kat daddyG. DaddyG kata dua ni. Senyum. Diam. Hahaa otak mesti ligat fikir macam-macam kan. Macam mana boleh positive ni. Masa bila. Arghh tak payah fikir banyak. Malam tu jugak daddyG bawa g klinik. Doktor pon sahkan pregnant. 8minggu macam tu. 

Kata nak beranak 2016? Bukan 2015? Serabut masa ni. Anis kecik lagi. Anis baru ja baik ekzema. Tu pon masih berjaga-jaga. Mommy amik masa nak kuat semangat. Nak menghadap soalan orang. DaddyG kata tak payah peduli apa orang cakap. Kita yang nak hadap. Hahaha senang daddy noo.. Takkan orang tanya tu terus soalan tu nak campak jer..terkesan di hati la jugak..

Sekali lagi syukur tak terhingga aku dikelilingi mereka yang memahami. Mak kata: Rezeki Allah bagi. Orang lain nak beranak punya susah. Usaha macam-macam. 

Harap tak ada la yang persoalkan perancangan beranak. Kami dah merancang yang terbaik. Nak kena tambah lagi 2 orang tau. Allah tau mommy mampu, tu Allah bagi.

Harapan juga anak-anak memahami. Harapan juga cepat habis fasa meloya ni.
Terima kasih semua mendoakan kesihatan mommy dan baby.


18 comments:

  1. Allhamdulillah... rezeki kan... mg mom n bby sihat... fasa meloya mmg mesti kuat tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. fasa begini kan kita banyak nak rest...baring baring mmg boleh hilang loya..kemudian terlena.. :-d

      Delete
  2. Salam irra..patut agak sunyi , alahan kuat ke?.. Allah tahu irra kuat hadapi tu pasal rezeki bertambah selalu.. tahniah dari pcl semoga irra dan baby sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. Tula lm xg blog pcl..byk rehat tuk hilangkan loya..terima kasih pcl doakan kami..aaminn

      Delete
  3. Alhamdulillah.. rezeki tu ira.. KM ni berusaha dengan gigih tp Allah belum nak bagi yang kedua.. hihi.. :) pedulikan ckp org.. klu rezeki anak lambat pun org ckp jugak.. klu asyik preggy pun org ckp tp abaikan je cakap2 org tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. irra doakan KM cepat2 dapat nombor 2..aaminn

      Delete
  4. pedulikan je org nk ckp ape kak ira.. mulut org xboleh tutup.. kakak ipar anis lagila.. beranak czer, lepas tu target anak first umo 3 tahun baru nak pregnant.. sekali umur anak baru masuk setaun dh ade rezeki masuk..hihi... skrg tgh tggu hari je nie.. xsabar nak dapat fruit child baru..hahah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh...berapa orang dah anak buah anis?

      Delete
  5. Rezki kan alhamdulilah..lya pun brusaha nak mgndung mudahan ada rezki kami

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah lya, ada rezeki lya..semoga cepat dapat baby...aaminn

      Delete
  6. tahniah2..meriah tol lah nanti bila ramai2 anak2....

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah. Tahniah. Selamat menempuh 40 minggu nan indah. Peduli lah apa org nak cakap. Saya pregnant yg 3rd masa anak yg 2nd umur 9 bukan.

    Kita hanya merancang. Tapi DIA perancang terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. fiza awal sikit lagi dari irra..nak je tak pedulikan..tapi orang cakap tu, mesti la makyong emo juga...kan masa ni la emosi kita tak stabil..tekesan di hati jugak la

      Delete
  8. Alhamdulillah..murah rezeki..biar ape org nak ckp..x beranak kang, org ckp jgk...

    saya dah genap 8 thn kawin semalam..dah masih menunggu rezeki tu...

    ReplyDelete
  9. bestnyer.doakan utk saya pula..

    saya dr http://www.mialiana.com/2014/08/senarai-url-blog-7.html

    ReplyDelete
  10. rezeki ALLAH nak bagi. lagipun ALLAH je tahu apa yang ALLAH rancangkan. lama-lama kita nampaklah hikmahnya kan ^^,

    ReplyDelete