Ramadhan | Zakat Fitrah

Dah settle zakat fitrah daddyG, mommy Irra, Adam Rayyan dan Anis Insyirah ^_^
Apa itu zakat fitrah?
Zakat fitrah ialah zakat badaniah yang diwajibkan sempena berakhirnya bulan Ramadhan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan.

Nabi SAW bersabda menerusi riwayat Ibn Umar:
"Maksudnya: Rasulullah saw telah mewajibkan zakat fitrah pada bulan Ramadhan ke atas orang yang merdeka, hamba sahaya lelaki, perempuan dan kaum muslimin."


Keterangan lanjut mengenai zakat fitrah boleh ke sini : Pengertian Zakat Fitrah dan Hukumnya

Jom layan gambar anakanda Adam Rayyan dan Anis Insyirah hari ini. :D

Muka masam sebab ngantuk.

24 comments:

  1. Alhamdulillah satu perkongsian berguna untuk kita semua ..
    Singgha sini bals kunjungan dan FOLLOW blog ini jugak ..
    Salam UIkhuwah Fillah ..
    Comel anak2 ..Cute2 jer ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak Lya sudi singgah..
      salam ukhuwah...

      Delete
  2. Pic no 4 tu boleh pulak sepesen pandang luar tingkap.. :d

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 org xnak bg kerjasama mommy nak amik gambar...pastu lena dua2 org

      Delete
  3. senang dah settle kan..takde le lupe..
    salam singgah
    anak kite pon ada nama Insyirah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah...oh sama nama...kegembiraan :)

      Delete
  4. belum bayar lagi.. toin toin toin..
    salam singgah dan follow #83

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah dan follow aneez :)

      Delete
  5. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari senarai peserta Segmen Jom Blogwalking # 1 By diarymissnick.blogspot.com..done follow sini.. Salam ramadhan, salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhuwah...done follow myCherita :)

      Delete
  6. kewajipan yg seringkali ditanguh2kan.. huhuhu.. kite balas kunjungan :-d

    ReplyDelete
  7. Bagus bayar awal-awal ni. Tapi aRz kebiasaannya bayar lambat. lagipun jarang balik kampung awal-awal. Lagi satu nak rasa suasana raya skit :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-d
      DaddyG pon jenis lambat gak..kebetulan g pejabat zakat..
      Alang2 tu settle siap2..semangat eh nak raya? :>)

      Delete
  8. Alhamdulillah... setel cepat2 mudah kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..takde lah terlupa..pastu last minit terkejar2 nak bayo.. :)

      Delete
  9. Jom kita bayar zakat akak pun belum bayar lagi ni :-) klau lelambat nati lupa pulak :-)

    ReplyDelete
  10. nak kne tny suami jap...die dh byr lum

    ReplyDelete
  11. Akk pun en hubby dah bayar. Senang settle cepat cepat.

    ReplyDelete